Питання екологічної безпеки області залишаються першочерговими для влади

20 січня 2015, 18:10
Питання екологічної безпеки області залишаються першочерговими для влади20 січня 2015 року голова обласної ради Валентина Коваленко провела зустріч із головою Всеукраїнської екологічної ліги, головою Національної екологічної ради України Тетяною Тимочко, головою обласної організації Всеукраїнської екологічної ліги Наталією Фоміною та в.о. начальника Державної екологічної інспекції у Черкаській області Сергієм Поліщуком.

Під час розмови було обговорено питання поліпшення екологічної ситуації в області та шляхи співпраці з громадськими організаціями й профільними виконавчими органами влади з тим, щоб раціонально й ефективно використовувати кошти, передбачені обласною програмою вилучення, утилізації, знищення та знешкодження непридатних або заборонених до використання пестицидів і агрохімікатів для вирішення проблем стихійних сміттєзвалищ та забруднення навколишнього середовища продуктами господарської й побутової діяльності.

За словами Тетяни Тимочко, на сьогодні однією з головних загроз екологічній безпеці України й Черкаської області зокрема є наявність неутилізованих пестицидів та агрохімікатів. На разі, метою діяльності Всеукраїнської екологічної ліги є здійснення громадської інвентаризації складів і схронів непридатних пестицидів з тим, щоб виявити такі об’єкти та визначити об’єми отрути задля здійснення в подальшому повної утилізації цих речовин. Адже такі склади частіш за все знаходяться у зруйнованих приміщеннях, або й під відкритим небом, що несе велику загрозу життю і здоров’ю наших громадян. Багато з жителів області навіть не уявляють ризики й небезпеки від подібного «сусідства», а часто навіть використовують будівельні матеріали цих складів у власних господарствах та роками труяться випарами з них.

«Кошти в обласному бюджеті вже закладені на виконання обласної програми. Але наше завдання не лише витратити їх на так звану «пестицидну карусель», коли певна компанія виграє тендер і вивозить за межі області ці отрутохімікати, а використати ці кошти на повну інвентаризацію утилізаційних проектів, провести їх громадський аудит з тим, щоб у повній мірі визначити об’єми утилізаційного матеріалу та здійснити перезатарювання. Останнє дозволить відстрочити необхідність термінового вивезення цих відходів та дасть можливість впродовж 5 років бути спокійними за отрутність затарених речовин», – зауважила голова Всеукраїнської екологічної ліги.

Валентина Коваленко висловила повну підтримку завдань, які ставить громадська організація й обласна екологічна інспекція та запевнила, що ці питання є дуже важливими й актуальними для Черкащини. Озвучені завдання будуть включені до Стратегії розвитку Черкаської області до 2020 року, а також розглянуті з точки зору виконання заходів обласної програми вилучення, утилізації, знищення та знешкодження непридатних або заборонених до використання пестицидів і агрохімікатів.