Педагоги комунального закладу взяли участь в екологічному тренінгу

03 грудня 2019, 09:40

Як інформують у комунальному закладі «Черкаський обласний центр роботи з обдарованими дітьми Черкаської обласної ради», Національний еколого-натуралістичний центр учнівської молоді Міністерства освіти і науки України спільно з Національним університетом біоресурсів і природокористування України днями провів другий тренінг з п’ятого циклу екологічних тренінгів з моніторингу навколишнього природного середовища. Тренінг проведено за темою «Моніторингові дослідження стану ґрунтів» на базі агробіологічного факультету Національного університету біоресурсів і природокористування України.

Черкащину представляли педагогічні працівники обласного центру роботи з обдарованими дітьми заступник директора Валентина Баданюк та керівник гуртків «Юні лісівники-дендрологи» Лариса Кобиляцька.

Тренінг відкрив та привітав його учасників директор еколого-натуралістичного центру, доктор педагогічних наук, професор Володимир Вербицький. Він окреслив завдання, що стоять перед педагогами в умовах нової української школи, та наголосив на нових напрямах діяльності закладів позашкільної освіти і, насамперед, в діяльності Національного еколого-натуралістичного центру.

 

У навчальних аудиторіях Національного університету біоресурсів і природокористування України педагоги познайомились з екологічними проблемами в агробіологічному виробництві, з сучасними методиками збереження ґрунтів України. Цікавою була екскурсія до музею ґрунтів та спілкування з деканом агробіологічного факультету Оксаною Тонхою.

Педагоги у лабораторіях університету також познайомились з агрохімічними та агроекологічними методами дослідження ґрунтів, з правилами відбору зразків ґрунту та рослин, підготовкою їх до аналізу, з показниками якості сільськогосподарської продукції.

За допомогою вчених учасники тренінгу опанували методики агрохімічного аналізу ґрунту; визначення рН-водної та сольової витяжки ґрунту; визначення гідролітичної кислотності за методом Каппена; визначення рухомих сполук азоту, фосфору, калію; розрахунками норми вапна та проведення хімічної меліорації; оптимізації живлення рослин і системи удобрення.

Цікавими були практичні заняття з визначення гумусу, визначення рухомих сполук азоту, фосфору, калію за експрес діагностикою. Педагоги ознайомились з рослинною діагностикою: візуальною рослинною діагностикою, тканинною та хімічною діагностикою. Провели визначення азоту, фосфору, калію, мікроелементів в рослинних зразках за експрес діагностикою.

Відвідування лабораторій «AgriLab» та «Агроскоп» дали можливість уявити сучасний агрохімсервіс в технологіях вирощування сільськогосподарських культур.

Після завершення тренінгу учасники отримали сертифікати відповідного зразка та електронні варіанти методик дослідження якості ґрунтів для дослідницької роботи з учнівською молоддю.


Виконавчий апарат обласної ради


Source URL: https://www.oblradack.gov.ua/pedagogi-komunalnogo-zakladu-vzyali-uchast-v-ekologichnomu-treningu