Анатолій Підгорний ознайомився та відзначив новий метод лікування онкозахворювань на Черкащині

27 листопада 2019, 15:36

27 листопада 2019 року голова Черкаської обласної ради Анатолій Підгорний відвідав комунальне некомерційне підприємство «Черкаський обласний онкологічний диспансер Черкаської обласної ради».

Цей заклад є головною установою в Черкаській області для надання медичної допомоги хворим на злоякісні новоутворення.

Сьогодні можливості диспансеру значно розширилися, оскільки на виконання, прийнятої обласною радою в березні 2019 року програми «Трансплантація аутологічних гемопоетичних стовбурових клітин кісткового мозку та периферичної крові Черкаської області» на 2019-2023 роки,  закуплено необхідне обладнання для проведення високодозової хіміотерапії з трансплантацією аутологічних гемопоетичних стовбурових клітин периферичної крові.

Ознайомив із роботою онкодиспансеру Анатолія Підгорного та голову облдержадміністрації Романа Боднара директор комунального некомерційного підприємства «Черкаський обласний онкологічний диспансер Черкаської обласної ради», голова постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров’я Віктор Парамонов. Гості оглянули палати та кабінети, де відбирається, обробляється і кріоконсервується кров для подальшої аутологічної трансплантації.

Як зазначив директор онкодиспансеру, 25 листопада проведено першу в історії черкаської медицини сепарацію стовбурових клітин і сьогодні цю процедуру лікарі робитимуть вдруге.

У тілі людини містяться сотні різних видів клітин, важливих для нашого здоров’я. Унікальна роль стовбурових клітин полягає у виробництві різних типів клітин, тобто вони є постачальниками нових клітин нашому організмові. При всіх онкохворобах в організмі людини є як хвора, так і здорова частина клітин. Тож спеціальне обладнання, що вже функціонує в онкологічному диспансері, виокремлює ці здорові частини і відбирає їх для подальшого кріоконсервування при температурі -170-180*С. Потім розпочинається процес лікування пацієнта: в організм вводяться високі дози хімії, що знищують як пухлину, так і здорові частинки. Після проходження хіміотерапії хворому вводяться попередньо виокремлені здорові стовбурові клітини кісткового мозку, що сприятимуть його одужанню.

Ознайомившись із новітнім методом лікування онкозахворювань, Анатолій Підгорний зазначив, що дуже приємно бачити такий високий технологічний рівень забезпечення обладнанням у нашому комунальному закладі і високий рівень підготовки черкаських спеціалістів. Адже обладнання не може лікувати без професійних медичних працівників та їх ентузіазму, без лікарів, що поклали цю ідею в основу. І сьогодні ми констатуємо певний прорив в лікуванні онкології на Черкащині.

– Ми з Романом Миколайовичем долучимося до тих процесів, які були розпочаті раніше та зараз потребують фінансової підтримки, адже немає нічого дорожчого, ніж життя людини, – наголосив Анатолій Вікторович.


Виконавчий апарат обласної ради


Source URL: https://www.oblradack.gov.ua/anatoliy-pidgorniy-oznayomivsya-ta-vidznachiv-noviy-metod-likuvannya-onkozakhvoryuvan-na