Інтеграція послуг ДРАЦС до ЦНАП: рекомендації експертів

11 вересня 2019, 09:11

Послуги державної реєстрації актів цивільного стану (ДРАЦС) є одними з обов’язкових для громадян і найактуальніших для інтеграції у центри надання адміністративних послуг (ЦНАП). Можливість комплексного надання адміністративних послуг за моделями життєвих ситуацій суттєво залежить від наявності у ЦНАП саме цих послуг. Про це інформує сайт Децентралізація.

На цей час використовується два механізми організації надання послуг ДРАЦС через ЦНАП органів місцевого самоврядування:

  1. у містах обласного значення – це узгоджене рішення між територіальним органом Міністерства юстиції України та органом місцевого самоврядування (ОМС), що утворив ЦНАП. Такий підхід важко назвати ефективним, особливо, якщо неможливо фізично розмістити відділ ДРАЦС відповідного територіального підрозділу Мін’юсту в одному приміщенні з ЦНАП. Адже ЦНАП приймає документи, передає їх до відділу ДРАЦС для опрацювання, і лише потім може видати громадянам результат. Такий механізм ускладнює отримання громадянами основної частини послуг, які за законом мають надаватися у день звернення, а також виникає потреба у двох візитах споживача послуг до ЦНАП. У контексті важливості оперативного отримання цих послуг це гірше, аніж звернення безпосередньо у відділ ДРАЦС, де вони надаються невідкладно.

Проте для надання послуг за моделями життєвих ситуацій інтеграція послуг ДРАЦС до ЦНАП у містах обласного значення однозначно є позитивом. Варто також зауважити, що наказ Мін’юсту від 29.08.2019 № 2825/5 визначає обмежений перелік адміністративно-територіальних одиниць, де такі узгоджені можуть мати місце. Отже, місто обласного значення, яке не внесене до цього переліку, для отримання можливості інтеграції послуг ДРАЦС до свого ЦНАП, має звертатися до Мін’юсту;

  1. в інших територіальних громадах – механізмом організації надання послуг ДРАЦС через ЦНАП є інтеграція наявних послуг (державна реєстрація народження людини та її походження, шлюбу, смерті) на підставі власного рішення. Але важливо, щоб ці повноваження вже здійснювалися ОМС. Для сільських громад, а також селищ та міст районного значення, які не є адміністративними центрами районів і де відсутні відділи ДРАЦС, цей процес досить простий. ОМС визначає посадову особу на проведення ДРАЦС на території відповідної громади та фізично розміщує її робоче місце у ЦНАП, поклавши на цю посадову особу ще й функції/повноваження адміністратора ЦНАП. Додаткові узгоджені рішення з територіальними органами Мін’юсту при цьому не потрібні.

Але досвід роботи Програми «U-LEAD з Європою» показав, що у сфері ДРАЦС є значний потенціал для покращення якості послуг та їх ефективнішої інтеграції до ЦНАП навіть у межах чинного законодавства. Зокрема, багато громад в райцентрах досі не використали можливості Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану», згідно з яким виконавчі органи селищних та міських рад (крім міст обласного значення) мають повноваження у сфері ДРАЦС і можуть здійснювати їх самостійно.

Для цього ОМС власними рішеннями може визначати посадових осіб на проведення ДРАЦС на території відповідної громади. І це актуально нині саме для ОМС в райцентрах, де переважно продовжують роботу відділи ДРАЦС Мін’юсту.

Стосовно інтеграції до ЦНАП ОМС ширшого переліку послуг ДРАЦС (крім реєстрації народження, шлюбу, смерті, які можуть надаватися ОМС самостійно) механізм узгодженого рішення наразі також є обов’язковим за аналогією з містами обласного значення.

У разі наявності в ОТГ старостинських округів, відповідні послуги ДРАЦС можуть надаватись і у ЦНАП (переважно в адміністративному центрі ОТГ), і старостами (крім ОТГ, центрами яких є міста обласного значення) та/або на віддалених робочих місцях ЦНАП, які, як правило, створюються у старостинських округах (за умови, що ці послуги будуть надаватися у визначені законом строки).

З Інформаційною запискою щодо здійснення повноважень у сфері державної реєстрації актів цивільного стану (ДРАЦС) виконавчими органами міських та селищних рад у територіальних громадах, які є адміністративними центрами районів, механізмів інтеграції послуг у сфері ДРАЦС до ЦНАП, а також організації здійснення повноважень у цій сфері у старостинських округах ОТГ з додатками та проектами рішень можна ознайомитись за посиланням.


Виконавчий апарат обласної ради


Source URL: https://www.oblradack.gov.ua/integraciya-poslug-dracs-do-cnap-rekomendacii-ekspertiv