У багатьох ОТГ області занижують орендну плату за земельні паї

03 вересня 2019, 17:32

Нині на Черкащині середній розмір ставки орендної плати за паї становить 9,4% до нормативної грошової оцінки земельної ділянки. Втім у деяких громадах і цього показника не досягли або ж він занизький.

Переглянути розміри ставок на місцях закликала нещодавно керівництво об’єднаних територіальних громад області директор Департаменту фінансів облдержадміністрації Наталія Кравченко у ході зустрічі з головами громад-об’єднавців.

За її словами, не досягли середньообласного показника за рівнем орендної плати у 27 ОТГ. Зокрема, низькою залишається ставка орендної плати за паї у Селищенській ОТГ, де розмір орендної плати складає всього 4,5%, Ротмістрівській ОТГ (5,1%), Карашинській ОТГ (5,7%), Матусівській ОТГ (6,1%), Іркліївській ОТГ (6,7%), а також Соколівській та Тернівській ОТГ (по 6,8%).

«Незважаючи на неодноразові нагадування, ситуація на краще не змінилась. Це, у свою чергу, свідчить про небажання керівників окремих об’єднаних територіальних громад вжити необхідні заходи щодо підвищення фінансової спроможності та наповнення місцевих бюджетів за рахунок збільшення розміру орендної плати за використання земельних паїв. До цього часу в області у 26 ОТГ сільгосптоваровиробники орендують земельні паї за ставкою 3-4,5% до грошової оцінки. Це недопустимо низька ставка орендної плати. В області товаровиробники вже укладають договори навіть під 12 і більше відсотків. А за останніми аукціонами, проведеними Департаментом з передачі земельних ділянок в оренду, ставки вже досягли 180 % річних до грошової оцінки», – наголосила директор Департаменту фінансів облдержадміністрації Наталія Кравченко.

Джерело: Діловий Регіон: http://dr.ck.ua/u-27-otg-oblasti-zanyzhuyut-orendni-stavky-za-payi

 

 


Виконавчий апарат обласної ради


Source URL: https://www.oblradack.gov.ua/u-bagatokh-otg-oblasti-zanizhuyut-orendnu-platu-za-zemelni-pai