Другий шанс: замість Чигиринської атомної електростанції буде сонячна

14 серпня 2019, 10:18

Майже три десятиліття на промисловому майданчику поблизу села Вітове робили спроби звести Чигиринську електростанцію. В залежності від джерела енергії, на якому вона мала працювати, змінювалися і проекти. Вугілля і мазут – дорого і нерентабельно, атом – небезпечно, на теплову електростанцію також не вистачило коштів.

І ось Чигиринський район може отримати другий шанс вже із сонячною енергією. Наступного року планують ввести в експлуатацію сонячну електростанцію.

Про це повідомила прес-служба Європейського банку реконструкції і розвитку. Ним буде виділено норвезькій компанії Scatec Solar кредит на суму 19,7 мільйонів євро на будівництво у Чигирині сонячної електростанції потужністю 55,4 МВт. Ще 10 мільйонів єврокредиту виділить Шведський фонд та 5 млн євро – Північна екологічна фінансова корпорація.

Кредитні кошти мають покрити 70% загальних витрат на проект у рамках затвердженої у липні 2018 року Програми фінансування альтернативної енергетики в Україні USELF III загальним обсягом 250 мільйонів євро.

 «Очікується, що нову СЕС введуть в експлуатацію в 2020 році, вона забезпечить скорочення викидів CO2 на більш ніж 36 тисяч тонн на рік. Це вже четвертий проект «Скатек Солар» в Україні», – йдеться в повідомленні прес-служби ЄБРР.

Детальний план під сонячну електростанцію був розроблений відповідно до розпорядження голови Чигиринського району ще від 25 лютого 2016 року. Територія під зведення СЕС була виділена в межах Рацівської сільської ради, за межами населеного пункту. Загальна площа проектування становить 82 га.

Будівництво СЕС було погоджено на громадських слуханнях, проведених в селах Вітово і Рацево. Тож місцеві жителі не проти встановлення неподалік їхніх будинків сонячних панелей.

На сонячній електростанції працюватиме близько 10-15 чоловік, відзначає директор ТОВ «Грінтеко СЕС» Максим Бовсуновський. Потужність станції становитиме 50-55 МВт, що дасть змогу забезпечити електроенергією декілька тисяч домівок. Виробники екологічно чистої енергії планують, що багатомільйонні інвестиції окупляться за 8 років.

 


Виконавчий апарат обласної ради


Source URL: https://www.oblradack.gov.ua/drugiy-shans-zamist-chigirinskoi-atomnoi-elektrostancii-bude-sonyachna