четвер, червня 9, 2022

У травні Україна експортувала майже у 5 разів більші обсяги с/г продукції, ніж у березні – 1,7 млн тонн. Чи використано на повну теперішній експортний потенціал; як вплине на експорт призупинення на рік усіх імпортних мит на українські товари, які ввозяться до Євросоюзу; а також яка ситуація з фінансовою підтримкою аграріїв – про це в ефірі національного марафону UAразом розповів перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький.

Так, за офіційною статистикою, у березні було експортовано близько 350 тис. тонн, у квітні – втричі більше, близько 1 млн тонн, а в травні маємо показник понад 1 млн 700 тис. тонн, розповів він.

- Це ще не такі обсяги, які йшли через морські порти, але це суттєве постійне зростання. Найбільше безпосередньо експортується через Польщу, потім Румунію, решта – через інші країни Європейського Союзу, – зазначив Тарас Висоцький.

Два етапи археологічної гри "Розкопки" провели в Черкаському краєзнавчому музеї 7 та 8 червня. 

 Спочатку малеча взяла участь у тренінгу-розвідці, що відбувся в форматі збору археологічного підйомного матеріалу, і вже на цьому етапі пішли одна за одною археологічні та навіть одна палеонтологічна "сенсації". 

Юні учасники навчилися виявляти на поверхні ознаки археологічних пам’яток, відрізняти викопні рештки прадавніх представників тваринного світу від простих камінців, камерально дослідили виявлені знахідки. 

На Черкащині СБУ викрила ділка, який привласнив і продавав військову амуніцію, призначену для ЗСУ. За даними слідства, злочинну схему організував колишній військовий, житель Умані.

Ці категорії товарів виготовлялися на українських підприємствах виключно для потреб ЗСУ і були «не для продажу». Проте зловмисник незаконним шляхом налагодив зв’язки з виробничими цехами. І таким чином партія форми та захисного спорядження на загальну суму понад 2 млн грн замість армії потрапила до нього.

Чоловік продавав ці товари волонтерам, мобілізованим місцевим мешканцям, а також через онлайн-майданчики.  

Під час обшуків у його домоволодінні та гаражі, обладнаному під склад, правоохоронці вилучили:

-  понад 500 комплектів військової форми;

- берці та інше взуття;

- бафи, балаклави, головні убори;

- маскувальні костюми та костюми хімічного захисту;

- партію плитоносок та інше військове спорядження.

У Верховній Раді зареєстровано законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо використання та обігу піротехнічних виробів» (№ 7438), який забороняє продаж та використання феєрверків.

Автори цієї законодавчої ініціативи, народні депутати Юлія Овчинникова, Кіра Рудик, Олена Криворучкіна, Євгенія Кравчук, Іванна Климпуш-Цинцадзе та інші парламентарії звертають увагу, що загалом безпечне використання та контрольований обіг піротехнічних виробів на території України є важливою запорукою підтримання громадського порядку в суспільстві, захисту життя та здоров’я людей, а також охорони довкілля, зокрема тварин, від негативних наслідків такого використання.

Відповідно до законопроекту, органи місцевого самоврядування мають затверджувати правила додержання тиші в населених пунктах і громадських місцях.

За інформацією Верховної Ради України.

Юлія Білинська – старша викладачка Харківського національного університету імені І. П. Котляревського до війни навчала студентів акторської майстерності та сучасних перформативних технік. Однак через повномасштабне вторгнення росіян в Україну фахівчиня переїхала до Черкас. Тут вона продовжила працювати і двічі на тиждень проводила тренажі для акторів. Про це повідомляють у Черкаському обласному академічному музично-драматичному театрі ім. Т. Г. Шевченка.й

Тренажі — це заняття для артистів, під час яких вони покращують техніку та вдосконалюють органічне існування на сцені. 

Під час занять пані Юлія вчила акторів використовувати сучасні театральні прийомий форми, аби досягти інакшого, непобутового існування на сцені.