вівторок, квітня 6, 2021

Кожен має право визначати долю свого майна після смерті, оформивши заповіт.  

Заповіт надає можливість заповісти своє майно будь-кому, чи то фізичній особі, чи юридичній (підприємству, установі, організації), або навіть на користь держави. І при цьому немає значення чи є у потенційних спадкоємців родинні відносини зі спадкодавцем.

Крім того, заповідаючи своє майно, спадкодавець має право позбавити будь-кого зі спадкоємців за законом права на отримання своєї частки у спадщині.

Між тим, законом визначене коло осіб, які незалежно від змісту заповіту мають право на обов'язкову частку у спадщині, зокрема, це: малолітні, неповнолітні, повнолітні непрацездатні діти спадкодавця. До них також відносяться діти, які були зачаті за життя спадкодавця і народжені живими після відкриття спадщини.

На що вони мають право?

Міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов сказав, що зміни до Конституції в частині децентралізації планують прийняти цього року. Інформацію щодо цього розміщено на сайті Децентралізація.

«Щоб завершити цей етап реформи, нам необхідно внести зміни до Конституції. Над цим працює спеціальна робоча група при Офісі президента, до якої входжу і я. Тому цього року такі зміни теж заплановані. Наш план - прийняти все цього року: два закони і зміни до Конституції. Після цього вже можна буде говорити про ухвалення закону «Про префектів» і обговорення необхідності закону «Про столицю», - сказав Олексій Чернишов в ексклюзивному інтерв'ю агентству «Інтерфакс-Україна».