середа, листопада 18, 2020

Учора, 17 листопада 2020 року, Верховна Рада України прийняла в другому читанні та в цілому Проєкт Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впорядкування окремих питань організації та діяльності органів місцевого самоврядування та районних державних адміністрацій №3651-д.

За це рішення проголосували 301 народний депутат.

Законопроєкт дає можливість працювати новообраним органам місцевого самоврядування громад і районів. Він врегульовує питання правонаступництва комунального і державного майна, бюджетних ресурсів, прав та зобов’язань, а також дає змогу створити районні державні адміністрації в нових районах.

Чи потрібно знову проводити вибори, коли новообраний депутат місцевої ради відмовляється від свого мандату, щоб, наприклад, стати старостою? Питання дострокового заміщення депутатів регламентуються Розділом 41 Книги четвертої Виборчого кодексу України (далі – ВКУ). Усе залежть від того, на якій саме стадії особа, що балотувалася депутатом місцевої ради, вирішить, що вона не бажає здійснювати ці повноваження, а також від того, за якою системою проходили вибори у громаді.Згідно з ч. 1 ст. 283 ВКУ особа, обрана депутатом місцевої ради, для її реєстрації зобов’язана подати до територіальної виборчої комісії з відповідних місцевих виборів (далі – ТВК) протягом 20 днів з дня офіційного оприлюднення результатів виборів ЗАЯВУ про реєстрацію її депутатом, а також, у разі необхідності, - копію  зареєстрованої заяви про припинення дії іншого представницького мандата.