п'ятниця, червня 26, 2020

Голова районної ради Микола Орендарчук провів чергову 46-у сесію Монастирищенської районної ради.

У її роботі взяли участь голова районної державної адміністрації Ігор Миклащук,  керівники комунальних закладів та установ району, голови сільських рад та представники засобів масової інформації.

На початку роботи депутати внесли зміни до районної програми відпочинку та оздоровлення дітей у Монастирищенському районі на 2016-2020 рік, а також до Програми економічного і соціального розвитку Монастирищенського району на 2020 рік.

Урочистості з нагоди 24-ої річниці Конституції України проведено в обласному центрі. Традиційно це відбувається на Площі знань біля погруддя «батькові» української Конституції, нашому землякові Михайлові Сироті, яке встановлено три роки тому поряд з будівлею Черкаського державного технологічного університету. Це місце вибрано не випадково – свого часу у цьому вищому навчальному закладі майбутній творець Основного Закону держави працював викладачем та виріс до проректора університету з навчальної роботи, став кандидатом технічних наук, звідси пішов у велику політику.

З нагоди 24-ої річниці ухвалення Основного Закону України обласний краєзнавчий музей представляє виставку, що репрезентує головні віхи конституційного процесу української історії.

Історія української конституції нараховує близько 300 років. 16 квітня 1710 р. у м. Бендери (нині – Республіка Молдова) між козацькою старшиною та гетьманом Пилипом Орликом було укладено договір «Пакти й Конституції законів та вольностей Війська Запорозького» (Конституція Пилипа Орлика). Це перша в Європі конституція, яка обґрунтувала право України на незалежність і проголошувала демократичні свободи. Вона складалася з преамбули та 16 статей.