середа, червня 17, 2020

Як інформують у Черкаському обласному краєзнавчому музеї, днями  презентовано виставку «Птахи в народному мистецтві» у новому онлайн-форматі.

Тематика виставки є традиційною. У багатьох видах декоративно-ужиткового мистецтва наших краян поширеними є зображення птахів, що пов’язано з їх символічним значенням у народному світобаченні. Так, птахи є невід’ємним атрибутом орнаментів вишивки сорочок і рушників Середнього Подніпров’я.

Образи птахів мають свій зміст і традицію. Птаство пов’язує тутешній світ з потойбічним та переносить душі померлих до раю. За архаїчними переконаннями, ключі від вирію Бог доручив зозулі.

Лелека, названий на честь божества добра і кохання Леля, є символом народження, а ластівка – символом добробуту, подружньої злагоди, весни і відродження природи.

 Образ туги за рідним краєм втілений у курликанні журавлів, а ворон в українських народних піснях з’являється на місці битви, загибелі козаків.

 

Кілька місяців жорстких обмежень по різному вплинули на діяльність комунальних підприємств обласної ради. Деякі модернізувалися й перейшли на дистанційну роботу, дехто потерпає від збитків за несплату підприємцями оренди.

- Ми продовжуємо проводити наради з нашими комунальними підприємствами, аналізуючи фінансово-економічні показники їхньої діяльності за 2019 рік і другий квартал 2020-го року. Основна мета – визначити критичні моменти і вчасно їх ліквідувати, аби зберегти майно і слідкувати за його ефективним використанням, - розповів Анатолій Підгорний після наради.

На пленарному засідання тридцять сьомої сесії обласної ради депутати ухвалили рішення, яким затвердили обласну цільову соціальну програму підтримки сім’ї до 2024 року.

Основна мета, яку переслідують розробники програми - управління  у справах сімʼї, молоді та спорту облдержадміністрації, і яку підтримали депутати обласної ради своїм голосуванням – збереження традиційних українських сімейних цінностей.

Програмою передбачаються заходи, завдяки яким буде посилена мотивація до реєстрації шлюбів, свідомого народження і виховання дітей, а також підвищення соціального захисту сімей, які опинились у складних життєвих обставинах, та боротьбою з таким ганебним явищем як домашнє насильство.

Прийняття цієї програми передбачає, що акцент сімейної політики буде сфокусовано на поєднанні саморозвитку та самозабезпечення сім’ї та зусиль центральних і місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, громадських об’єднань.