четвер, листопада 7, 2019

7 листопада 2019 року в обласній філармонії традиційно проведено святкові заходи з нагоди Дня працівників культури та аматорів народного мистецтва.

Привітати учасників урочистостей зі святом завітав також голова обласної ради Анатолій Підгорний.

Як повідомляє офіційне інтернет-представництво Глави держави, Президент Володимир Зеленський Указом № 808/2019 від 6 листопада з метою забезпечення дотримання конституційного права на свободу слова, налагодження ефективної взаємодії державних органів, засобів масової інформації, інститутів громадянського суспільства, зокрема щодо запобігання перешкоджанню законній професійній діяльності журналістів cтворив Раду з питань свободи слова та захисту журналістів. Також цим указом Глава держави затвердив відповідне Положення про Раду.

Відповідно до нього, Рада є консультативно-дорадчим органом при Президентові України. Основні її завдання – формування пропозицій щодо захисту інформаційного простору в інтересах інформаційної безпеки України, забезпечення реалізації прав громадян на свободу слова та отримання об’єктивної, достовірної інформації, а також забезпечення гарантій законної професійної діяльності журналістів.

До Дня української писемності та мови Українське радіо проводить щорічну акцію "Всеукраїнський радіодиктант національної єдності". Початок акції — 8.11.2019 об 11:00. 

Читатиме диктант відомий мовознавець, автор підручників і посібників з української мови та літератури Олександр Авраменко, який складає текст диктанту останні 13 років. Цього року автор внесе у текст кілька елементів на перевірку нової редакції чинного правопису.

У читальній залі Національної бібліотеки ім.В.Вернадського писатимуть диктант запрошені гості — політики, селебріті, журналісти. 

За повідомленням Української правди, в Кабінеті Міністрів України  нарешті остаточно узгодили терміни проведення всеукраїнського перепису населення. Він відбудеться у листопаді-грудні наступного року.

Десятиліттями країна рухається навпомацки. Ухвалюються держбюджети, роздаються субсидії, розробляються довгострокові стратегії в освіті, медицині, енергетиці, стартують дорогі інфраструктурні проекти, а між тим достеменно невідомо не тільки, які ми, а навіть скільки нас. 

Сайт Держстату сповіщає, що населення України складає 41 млн. 990 тисяч осіб (без тимчасово окупованих територій). А вчені-демографи вважають, що ця цифра перебільшена на 2-3 мільйони.

Перепис-2020  дасть розуміння про суспільний зріз країни, про житловий фонд, джерела доходів українців тощо. Отримана інформація може стати базою для генерування управлінських рішень практично в усіх галузях суспільно-економічного життя.

Художній музей 5 листопада 2019 року презентував першу персональну виставку черкаської художниці-аматорки Катерини Пуш. На виставці представлені творчі напрацювання 2015-2019 років.