понеділок, жовтня 21, 2019

Питання надання якісних медичних послуг в ОТГ – це одне з основних питань, що ставлять перед собою органи місцевого самоврядування кожної з об’єднаних територіальних громад. Створити умови для надання якісних медичних послуг, знайти професійних сімейних лікарів та покрити медичними послугами найвіддаленіші куточки ОТГ - це сьогодні більше необхідність, аніж бажання. Але коли медицина управляється на рівні району, ОТГ майже не має впливу на неї. Тому для того, щоб підвищити рівень послуг та ефективно використовувати фінансові ресурси, що громада спрямовує на медицину, необхідно створити власне КНП ЦПСМД. Та для створення власної «первинки» одного бажання замало. Потрібно все чітко прорахувати.

21 жовтня 2019 року перший заступник голови обласної ради Валентин Тарасенко зустрівся з представником Уповноваженого Верховної  Ради України з прав людини у центральних областях Валерієм Ольховичем.

У результаті робочої зустрічі сторони обговорили ситуацію з дотримання Конституції України та чинного законодавства щодо захисту прав громадян на Черкащині, а також про умови співпраці та налагодження комунікації у цій сфері діяльності представництва омбудсмена і органів місцевого самоврядування області, надання консультаційної підтримки, вивчення пропозицій щодо поліпшення стану захисту прав і свобод людини тощо.

 

Сьогодні у приміщенні аеровокзалу КП «Аеропорт Черкаси» проведено розширену нараду робочої групи за участю першого заступника голови обласної ради Валентина Тарасенка, першого заступника голови облдержадміністрації Бориса Лєбедцова та заступника голови облдержадміністрації Віктора Карпенка щодо відновлення діяльності черкаського летовища.

У нараді взяли також участь керівники структурних підрозділів облдержадміністрації, а саме: департаментів інфраструктури; регіонального розвитку; фінансів, а також управління майном обласної ради та інших зацікавлених організацій.

Присутні  члени робочої групи розглянули і обговорили низку питань. Інформував присутніх директор КП «Аеропорт Черкаси», депутат обласної ради Іван Далібожак.

 

Пропозиція не створювати місцеві ради на субрегіональному рівні не співпадає з позицією профільної асоціації органів місцевого самоврядування. Про це інформує УАРОР.

17 жовтня на засіданні Ради донорів з питань децентралізації в Україні народний депутат, член комісії з питань правової реформи Олександр Корнієнко представив концепцію проекту змін до Конституції в частині територіальної організації влади та місцевого самоврядування.

Він одразу підкреслив, що це лише перший крок до створення відповідного законопроекту і в подальшому триватимуть консультації з усіма заінтересованими сторонами, у тому числі – з асоціаціями органів місцевого самоврядування. Над розробкою тексту проектних норм, за його словами, працюватиме спеціальна група, до складу якої увійдуть і юристи-конституціоналісти.

Олександр Корнієнко представив лише головні напрями майбутніх змін до Конституції.

Такий аналітичний матеріал розміщено на офіційному сайті Української асоціації районних та обласних рад.

Чинний Закон «Про місцеві вибори» 2015 року вже потрібно змінювати, як і ряд інших пов’язаних законів. Чому і як?

Правила місцевих виборів, запроваджені у 2015, містили позитивні новації, але, на жаль, мали й низку прогалин, через які після виборів 2015 року у більшості обласних та районних рад території були представлені депутатами нерівномірно, або взагалі не представлені.

Це не відповідає статті 140 Конституції, де йдеться: «Органами місцевого самоврядування, що представляють спільні інтереси територіальних громад сіл, селищ та міст, є районні та обласні ради».

За інформацією Литвинецької територіальної громади, за рахунок субвенції з державного бюджету на формування інфраструктури об’єднаної територіальної громади Литвинецькою сільською радою (ОТГ) закуплено відвал поворотний, косарку, причіп та екскаваторне обладнання для розвитку  комунального  господарства  «Господар».

До кінця 2019 року ще буде придбано трактор та подрібнювач відходів деревини.