середа, серпня 28, 2019

Як повідомляють у КЗ «Черкаський обласний  центр науково-технічної творчості учнівської молоді» Черкаської обласної ради, з 22 по 25 серпня 2019 року традиційно в м. Кременчук, на базі міського центру позашкільної освіти, відбувся фестиваль дитячого кіно та телебачення «Веселка» і конкурс юних фотоаматорів «Ми – діти України».

І фестиваль, і конкурс були присвячені пам’яті Заслуженого працівника освіти України, відмінника освіти України, члена спілки кінематографістів України, директора Кременчуцького міського центру позашкільної освіти Костянтина Холодняка. Саме за ініціативи Костянтина Андрійовича було запроваджено фестиваль та конкурс і цьогоріч він вже збирає юних фотоаматорів України вісімнадцятий рік поспіль. Традиційно це відбувається у місті Кременчук. 

28 серпня 2019 року, напередодні Дня знань, освітяни Черкащини зібралися на традиційній щорічній обласній конференції працівників освіти. У її роботі взяли участь голова облдержадміністрації Ігор Шевченко, перший заступник голови обласної ради Валентин Тарасенко, перший заступник голови ОДА Тарас Висоцький, генеральний директор директорату вищої освіти і освіти дорослих Міністерства освіти і науки України Олег Шаров, керівники профспілкових організацій, дошкільних, загальноосвітніх, позашкільних, професійно-технічних та вищих навчальних закладів, педагогічні працівники, представники громадськості та засобів масової інформації. 

У квартирах з 2-ма та більше кімнатами дозволено проектувати кухні, невідокремлені від інших приміщень стінами – так звані кухні-ніші та кухні-вітальні. Раніше це дозволялося лише для однокімнатних квартир. Про це інформують у Мінрегіоні.

Це нововведення передбачене ДБН В.2.2-15:2019 «Житлові будинки. Основні положення» та набуває чинності 1 грудня 2019 року.

За словами заступника Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лева Парцхаладзе, таке нововведення дасть можливість більш корисно та раціонально використовувати житлову площу, а головне – це буде улюблене місце, де у дружній сімейній атмосфері збиратиметься уся родина.

За результатами національної премії «Global Teacher Prize Ukraine» – конкурсу нових українських учителів, які зробили видатний внесок у професію, до переліку 50-ти найкращих увійшла і наша землячка, талановита вчителька історії та правознавства з с. Шендерівки Корсунь-Шевченківського району Валентина Кодола.

За інформацією місцевих засобів масової інформації, пані Валентина продовжила справу своєї мами й щаслива від того, що «запалює зірки» в дитячих очах. Ще з дитинства вона захоплювалася роботою своєї мами-учительки української мови, тому на випускному екзамені у творі на вільну тему написала, що хоче стати вчителем. Після довгого творчого пошуку Валентина Кодола почала працювати за фахом – викладати історію. Тепер вона має підтримку родини, яка пробачає їй те, що на підготовку уроків йде більша частина вільного часу.

У Жашківській громаді відроджують традицію концертів для громадян поважного віку. І перший же такий захід зібрав чималу публіку. Звучали вальс, полька, народні пісні й романси у виконанні духового оркестру під керівництвом Андрія Верталецького. Поціновувачі духової музики втомлюються, та при цьому наполегливо просять музикантів зіграти запальний «Сім сорок»!

«Ноги болять, але просяться до танцю», – так жартома описують свої враження жашківчани, котрі щонеділі приходять до парку, аби насолодитися музикою духового оркестру і – потанцювати.

Перепочиваючи після чергового танцю, жашківчанки діляться враженнями: «Наче у молодість вернулися. Жива музика – її ж ні з чим не порівняти! І хоч уже для танців здоров’я не те, всидіти не можливо. Добре, що влада знайшла можливість організувати для нас таке дозвілля. Це чудово!».