п'ятниця, липня 12, 2019

Однією з нещодавно створених громад є Баштечківська ОТГ, саме її днями відвідали радники Черкаського Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону, щоб провести консультацію «Перші кроки після об’єднання громад: бюджетні питання та муніципальні послуги» для голови ОТГ, в.о. старост та бухгалтерів.

За інформацією Центру під час заходу радник з питань місцевих фінансів Микола Гулько надав роз’яснення, зазначивши, що виконання бюджетів до кінця року можливе за двома варіантами: виконувати окремо або об'єднати бюджети. Також, розповів про повноваження нової ради та місцевого фінансового органу в особі голови ОТГ та про перші кроки,які необхідно зробити на першій сесії в частині бюджетних питань.

Сьогодні в обласній раді продовжилось проведення перших засідань конкурсних комісій щодо визначення кандидатур на посади директорів комунальних закладів. Зокрема, перше засідання конкурсної комісії з проведення конкурсного відбору на зайняття посади директора комунального закладу «Черкаська спеціалізована загальноосвітня школа-інтернат І-ІІІ ступенів Черкаської обласної ради».

На початку роботи голова комісії, перший заступник голови обласної ради Валентин Тарасенко повідомив присутніх про вимоги та обмеження, встановлені Законом України «Про запобігання корупції», у тому числі механізми повідомлення членом Комісії про конфлікт інтересів та його подальші дії, якщо такі виникають під час проведення конкурсу. Кожним членом комісій було заповнено відповідні заяви про відсутність конфлікту інтересів.

Питання релігії завжди було невід’ємною частиною творення історії держав. Ототожнення себе з культурними особливостями має вплив на політичні та міжнародні відносини. Усвідомлюючи важливість вшанування визначних історичних дат, Указом Президента України було встановлено відзначати 28 липня в Україні День хрещення Київської Русі-України.

Нещодавно у смт Лисянка в Районному будинку культури проходив I Всеукраїнський турнір із боксу «На землі Богдана і Тараса», в якому взяли участь найсильніші команди із Черкаської, Київської областей та м. Кропивницького.

Найбільш представницькою на турнірі була Черкаська область. Це, зокрема, боксерські клуби з Черкас, Умані, Тального, Шполи, Жашкова, Корсуня, Звенигородки, і звичайно ж, із Лисянки. Всього 132 боксери різних вікових груп виходили на ринг, демонструючи свою силу і спритність. Вистачало й почесних гостей. Зокрема, відгукнувся на запрошення лисянин Віктор Постол, чемпіон світу в першій напівсередній вазі за версією Світової боксерської ради (WBC).

Місцеві боксери вже беруть участь у престижних турнірах, хоча секція боксу у Лисянці відкрилася лише торік. Будемо надіятися, що в скорому часі серед чемпіонів різного рангу буде все більше боксерів, які прославлять наш край Богдана і Тараса.

11 липня Верховна Рада України 230 голосами прийняла Виборчий кодекс в цілому. Цей Кодекс визначає гарантії права громадян на участь у формуванні складу представницьких органів державної влади, представницького органу влади Автономної Республіки Крим та представницьких органів і виборних осіб місцевого самоврядування, регулює підготовку та проведення різних типів виборів.

Законодавчим актом передбачається створення єдиної уніфікованої правової основи для підготовки і проведення виборів в Україні відповідно до Конституції України та рекомендацій міжнародних організацій. Кодекс регулює підготовку та проведення виборів Президента України, народних депутатів України, депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласних, районних, сільських, селищних, міських, районних у містах рад, сільських, селищних, міських голів, передбачених Конституцією України.