Ключовою передумовою регіонального розвитку є нова система адмінустрою, - Дмитро Живицький

16 жовтня 2019, 13:09

Як повідомляють у Міністерстві регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, у 2020 році в Україні вже має бути створена нова система адміністративно-територіального устрою.

Це дасть змогу розбудовувати систему багаторівневого врядування, яка є однією з ключових передумов для ефективного планування та впровадження регіональної політики.

Про це сказав Перший заступник Міністра розвитку громад та територій України Дмитро Живицький під час семінару «Регіональна політика в Україні, Молдові та Грузії: поточні досягнення та подальші дії», який відбувся в рамках 17 Європейського тижня регіонів та міст у Брюсселі (Бельгія).

Дмитро Живицький наголосив, що новий Уряд прагне побудувати згуртовану, децентралізовану, демократичну, конкурентоспроможну Україну і що сьогодні потрібно зосередитися на нових підходах до регіонального розвитку. «Важливо, щоб проекти регіонального розвитку планувалися «знизу вгору» і сприяння надавалося проектам, спрямованим на впровадження інновацій, розвиток нового виробництва, підвищення рівня зайнятості, зростання малого та середнього бізнесу, підвищення спроможності влади до ефективної реалізації політики через навчання», - зазначив він.

За його словами, в Україні вже розпочалась імплементація європейського підходу смарт-спеціалізації і зараз у регіонах триває процес підприємницького відкриття для визначення смарт-спеціалізації регіонів.

Ще одним нововведенням у стратегічному плануванні регіонального розвитку, що наближує Україну до ЄС, є започаткування обов’язкової процедури стратегічної екологічної оцінки для державної та регіональних стратегій розвитку.

Також триває робота над інтегрованою геоінформаційною системою, використання якої дозволить значно підвищити ефективність управління регіональним розвитком на усіх рівнях врядування. «Своєчасність, повнота та об’єктивність даних щодо тенденцій регіонального розвитку є головним чинником спроможності влади реагувати на зміни та швидко приймати необхідні рішення», - наголосив Дмитро Живицький.

Перший заступник Міністра подякував Європейському Союзу, Представництву ЄС в Україні, DG Regio, DJ JRC, GIZ, Програмі «ULEAD з Європою» за підтримку реформ в Україні та висловив сподівання на подальшу співпрацю.

 


Виконавчий апарат обласної ради


Source URL: http://www.oblradack.gov.ua/klyuchovoyu-peredumovoyu-regionalnogo-rozvitku-e-nova-sistema-adminustroyu-dmitro-zhivickiy