До місцевих виборів маємо чітко розмежувати повноваження між державними органами і органами місцевого самоврядування, - В’ячеслав Негода

29 травня 2019, 14:38

Чітке розмежування повноважень між державними органами і органами місцевого самоврядування за принципом субсидіарності – одне з важливих і складних завдань нового етапу децентралізації. Нарешті ми підійшли до його вирішення, і на кінець року маємо запропонувати нові редакції законів «Про місцеве самоврядування в Україні» та «Про місцеві державні адміністрації», а також іншого законодавства, що визначає повноваження органів місцевого самоврядування та місцевих органів виконавчої влади.

Про це сказав перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ В’ячеслав Негода під час наради щодо організації роботи з розроблення відповідних законопроектів.

За його словами, Мінрегіон створює робочу групу, яка проаналізує повноваження органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування у різних сферах, а також забезпечення цих повноважень фінансами. І вже до кінця липня робоча група має запропонувати концептуальні засади нових редакцій згаданих законопроектів.

«На жаль, ми не можемо бути впевнені, що у найближчий рік, як передбачалося, парламент прийме зміни до Конституції в частині децентралізації. Тому орієнтуватимемося на чинну Конституцію, яка також дає багато можливостей для розмежування повноважень за принципом субсидіарності. Для нас незмінною залишається задача провести наступні місцеві вибори на новій територіальній основі громад і районів. А це неможливо без чіткого розмежування компетенцій на цих рівнях», - сказав В’ячеслав Негода.

Він зазначив, що до розробки законопроектів будуть залучені урядовці, представники обласних державних адміністрацій, асоціації органів місцевого самоврядування та експерти.

Підтримку у розробці законопроектів надають міністерству також міжнародні партнери: Офіс Ради Європи в Україні та Програма «U-LEAD з Європою».

Як повідомлялося, до чергових місцевих виборів необхідно забезпечити належне представництво громад у місцевих радах.

 

За інформацією сайту Децентралізація


Виконавчий апарат обласної ради


Source URL: http://www.oblradack.gov.ua/do-miscevikh-viboriv-maemo-chitko-rozmezhuvati-povnovazhennya-mizh-derzhavnimi-organami-i-organami