Мокрокалигірська ОТГ похвалилась успіхами чотирирічної діяльності

24 травня 2019, 10:00

Як повідомляють у громаді, головними є: відкриття оновленого дитсадка й спортивно-ігрового майданчика у с. Суха Калигірка, створення спортивно-тренажерної зали та реабілітаційного центру для учасників АТО в с. Мокра Калигірка, проведення фестивалю народного мистецтва й писанок, відкриття ЦНАПу європейського зразка, який надає 126 послуг.

Гордістю громади є Мокрокалигірський багатопрофільний регіональний центр професійної освіти, що має з філіали у містах Шпола й Ватутіне. Тут готують фахівців трьох напрямів: харчового, будівельного та сільськогосподарського. Можна здобути професії електрозварника, автослюсаря, кухара, кондитера, офіціанта, бармена, продавця, обліковця, водія, тракториста.

У грудні 2018 року відкрили новий корпус цього навчального закладу. Світлі коридори, просторі кімнати, тематичні малюнки на стінах, сучасний євроремонт. Окрім того, до відкриття придбали два нових італійських трактори та поворотний плуг, а для кабінетів фізики, хімії й біології – новітні цифрові вимірювальні комплекси. Було закуплено також нові меблі, мультимедійні дошки, 3D-принтер.

Ще влітку 2018 року Мокрокалигірський центр професійної освіти уклав угоду про співпрацю із зарубіжною професійною школою «Манфредіні» (Італія). Згідно з підписаним договором передбачено обмін студентами та викладачами.

«Поїдуть наші студенти, майстри, викладачі, переймати досвід в Італію, а з Італії будуть так само приїжджати до нас, сюди в Україну і в наш Центр», – обіцяв принагідно директор Станіслав Кошолап в інтерв’ю телеканалу «ВІККА».

Оцінити роботу місцевої влади в аспекті розвитку ОТГ можна також, опираючись на показники наведені в аналізі фінансової діяльності 665 вітчизняних громад за 2018 рік, зробленому експертами Групи фінансового моніторингу при Мінрегіоні. Зауважимо, що експерти розділили 665 громад на чотири групи: 1) з чисельністю населення понад 15 тис. жителів; 2) з чисельністю населення від 10 до 15 тис. жителів; 3) з чисельністю населення від 5 до 10 тис. жителів; 4) з чисельністю населення менше 5 тис. жителів. В межах цих груп і здійснювався аналіз, потім зроблено висновки в цілому (дивіться видання «Громадський простір» від 2 лютого 2019, «У великих громад більше можливостей: експерти проаналізували бюджети 665 ОТГ за 2018 рік»).

Згідно з цим аналізом у загальному рейтингу поміж 248 ОТГ з чисельністю до 5 тисяч осіб Мокрокалигірська громада посіла 133 місце.

Площа громади –127,0 кв. км. Чисельність населення на 1 січня 2018 – 4,2 тис. осіб.

1.Власні доходи на одного мешканця (співвідношення обсягу надходжень власних доходів до кількості мешканців ОТГ) – 4 108,8 грн. Це 97 місце.

2. Рівень дотаційності бюджетів (співвідношення обсягу базової чи реверсної дотації до загальної суми доходів ОТГ без урахування субвенцій з державного бюджету) – 4,2%. Це 76 місце.

3. Питома вага видатків на утримання апарату управління у фінансових ресурсах ОТГ (питома вага видатків на утримання апарату управління органів місцевого самоврядування в сумі доходів загального фонду без урахування трансфертів з державного бюджету) –31,8%. Це 125 місце;

4.Капітальні видатки на одного мешканця (співвідношення проведених капітальних видатків без урахування власних надходжень бюджетних установ до кількості мешканців ОТГ) – 706,9 грн. Це 205 місце.


Виконавчий апарат обласної ради


Source URL: http://www.oblradack.gov.ua/mokrokaligirska-otg-pokhvalilas-uspikhami-chotiririchnoi-diyalnosti