Члени міжвідомчої регіональної робочої групи обговорили майбутні зміни в адміністративно-територіальному устрої

21 травня 2019, 17:50

В Україні триває новий етап децентралізації. Він передбачає завершення процесу добровільного об’єднання громад, формування нових ефективних районів, а далі – проведення чергових місцевих виборів у 2020 році на новій територіальній основі громад та районів.

Підтримку регіонам у підготовці моделей адміністративно-територіального устрою базового рівня надає Мінрегіонбуд, який опікується питаннями реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади.

Сьогодні в Черкасах проведено засідання міжвідомчої обласної робочої групи з підготовки пропозицій щодо адміністративно-територіального устрою базового та районного рівнів області.

Участь в засіданні взяв експерт з питань реформи місцевого самоврядування Юрій Ганущак. Він ознайомив присутніх із ситуацією в області щодо формування об’єднаних громад та проектом моделі адмінтерустрою базового рівня Черкащини, який підготувала група експертів геоінформаційного моніторингу реформи децентралізації при Мінрегіоні.

За словами Юрія Ганущака, Черкащина посідає 16 місце серед регіонів щодо формування спроможних громад. Перспективний план, на основі якого мають створюватися такі громади, покриває лише 74,8% території області і передбачає формування 62 ОТГ, 48 з яких уже створено. Однак відсутність стовідсоткового охоплення – не єдиний недолік. За підрахунками експертів геоінформаційного моніторингу реформи, більше половини з утворених громад (39 ОТГ - 63%) мають високий рівень ротаційності. Це означає, що вони мають низьку спроможність. І тільки 9 ОТГ (14%) мають високу спроможність (не дотаційні, бюджети із реверсною дотацією). Решту – громади середньої спроможності.

Він запропонував до обговорення проект адмінтерустрою базового рівня Черкащини, який передбачає формування всього 37 ОТГ, з яких 20 – вже існуючі і 17 – проектних. Передбачається, що це краща модель, адже за підрахунками 27 ОТГ (73%) матимуть високу спроможність, 9 ОТГ (24%) – середню і тільки 1 ОТГ (3%)  матиме низьку спроможність.

Експерти керувалися такими середніми параметрами на одну проектну ОТГ в Черкаській області: чисельність населення — 25,9 тис. осіб (збільшено на 16,3 тис. осіб, порівняно із затвердженим Перспективним планом);

площа — 564,8 км кв (збільшено на 324,8 км кв, порівняно із затвердженим Перспективним планом);

кількість тергромад, що обєднуються, — 15 (збільшено на 8,6 порівняно із затвердженим Перспективним планом).

Яку модель обирати, вирішуватимуть в області. В кінцевому рахунку кожна утворена базова громада має відповідати вищевикладеній Методиці.

Юрій Ганущак зазначив, що межі нових районів формуватимуться згідно меж ОТГ.

Власне реформа місцевого самоврядування та територіальної організації влади покликана усунути незручності для громадян і забезпечити всі необхідні послуги за місцем проживання людей.

 

 

 

 

 

 


Виконавчий апарат обласної ради


Source URL: http://www.oblradack.gov.ua/chleni-mizhvidomchoi-regionalnoi-robochoi-grupi-obgovorili-maybutni-zmini-v-administrativno