Олександр Вельбівець: Спільний проект ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» – надійний партнер у фінансуванні мікропроектів місцевих громад

27 квітня 2016, 17:49

Олександр Вельбівець: Спільний проект ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» – надійний партнер у фінансуванні мікропроектів місцевих громад27 квітня 2016 року в малій сесійній залі Будинку рад голова обласної ради Олександр Вельбівець провів засідання обласної координаційної ради проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду, фаза – ІІІ».

На початку роботи директор Департаменту регіонального розвитку облдержадміністрації Роман Карманнік презентував результати впровадження проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» в Черкаській області.

Зокрема, він наголосив, що за час дії цього проекту у першій фазі взяли участь 42 громадські організації, якими було з реалізовано 44 мікропроекти на 7 млн. гривень. У другій фазі участь взяли 13 районів області, в яких було реалізовано вже 69 мікропроектів на суму 12 млн. гривень.Олександр Вельбівець: Спільний проект ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» – надійний партнер у фінансуванні мікропроектів місцевих громад

У третій фазі, яка триває нині, участь беруть 11 районів і ними подано до розгляду і затвердження 36 мікропроектів. Серед них – частину спрямовано на енергозберігаючі заходи в школах і дитсадках та капітальний ремонт ФАПів і закупівлі обладнання, інші – на вуличне освітлення та водопостачання. Ще п’ять мікропроектів передбачають встановлення піролізних котлів. Низка проектів стосуються економічного розвитку. З цією метою планується створення сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів з обробітку землі, переробки молока та олійних культур.

«Але ця цифра не тішить, Можливості є значно більші, – зауважив Роман Володимирович. – Бюджетного ресурсу завжди не вистачає, тому дуже важливо залучати для розвитку інфраструктури територій міжнародні гранти, одним із яких є проект ЄС/ПРООН».

Відкриваючи координаційну раду, а потім підбиваючи підсумки роботи, голова обласної ради наголосив, що добре, коли є ініціатива громад і люди знають, що вони хочуть зробити чи вдосконалити в своїх населених пунктах. Така ініціатива завжди підтримується владою. Однак необхідно розуміти, що програма ЄС/ПРООН має чітке регламентування щодо відбору мікропроектів, чіткі вимоги і умови надання коштів для реалізації. Тут будь-які збої, зволікання або інші причини не приймаються. Разом з тим, запровадження проектів на місцях спрямовані на само зайнятість населення і самоорганізацію. Це показала практика попередніх років, коли впроваджувалася програма у першій та другій фазах.

Олександр Вельбівець: Спільний проект ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» – надійний партнер у фінансуванні мікропроектів місцевих громадОкрім того, Олександр Вельбівець зауважив, що сьогодні громадам, їхнім керівникам і всім, хто бере участь в реалізації проектів за програмою ЄС/ПРООН, необхідно чітко усвідомити, що нині в державі започаткована і проводиться децентралізація влади, змінюються підходи до наповнення бюджетів і розподілу коштів. Згідно з Бюджетним кодексом значні фінанси нині зосереджуються в місцевих бюджетах, тому частину з них можна спрямовувати на реалізацію програм соціально-економічного розвитку, частину проблем вирішувати за рахунок екологічного фонду тощо. Але ефективним інструментом щодо розвитку інфраструктури територій, вирішення соціально-економічних проблем є міжнародні гранти. У цьому значенні проект ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» є одним з небагатьох надійних партнерів у фінансуванні мікропроектів місцевих громад на дуже вигідних умовах спільної участі: проект – місцеві бюджети – громада.Олександр Вельбівець: Спільний проект ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» – надійний партнер у фінансуванні мікропроектів місцевих громад

Присутні на координаційній раді заслухали також координаторів проекту ЄС/ПРООН Людмилу Страшну, яка розповіла про аспекти співпраці з проектом «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» та відповідальність сторін, і Анну Бабкову щодо розв’язання проблем у впровадженні проектів та плану роботи на 2016 рік.

З досвідом роботи перед учасниками засідання виступила координатор Катеринопільського районного ресурсного центру розвитку громад Ольга Шарига.

На завершення засідання ради було нагороджено кращі ресурсні центри Черкащини.




Source URL: http://www.oblradack.gov.ua/4198-oleksandr-velbvec-splniy-proekt-yes-proon-msceviy-rozvitok-orientovaniy-na-gromadu-nadyniy