Депутати зважилися відпустити «Черкаський край»

01 липня 2016, 18:20
Ольга Джоган, «Черкаський край», №50-51, 1 липня 2016 року

На другому пленарному засіданні п\'ятої сесії обласної ради, що відбулося 30 червня, депутати проголосували за вихід зі складу засновників друкованого засобу масової інформації газети «Черкаський край» та редакції газети «Черкаський край» з перетворенням редакції членами її трудового колективу у суб\'єкт господарювання із збереженням назви, цільового призначення, мови видання і тематичної спрямованості друкованого засобу масової інформації.

Рішення продиктоване вимогами Закону України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації», який забороняє органам влади виступати засновниками друкованих ЗМІ.
Це дозволяє редакції та виданню «Черкаський край» ввійти до числа тих українських комунальних друкованих ЗМІ, які роздержавлюватимуться першочергово. Проте своє слово ще має сказати Кабмін, оскільки, поряд із рішенням трудового колективу редакції, є підставою для включення до Зведеного переліку друкованих засобів масової інформації та редакцій, що підлягають реформуванню на першому етапі, який затверджується постановою Кабінету міністрів України. Наступним кроком реформування стане процедура реорганізації шляхом перетворення трудовим колективом редакції з комунальної форми власності в самостійний суб\'єкт господарювання.
Депутати проголосували за роздержавлення газети більшістю в 49 голосів. Це відбулося попри гострі заперечення лідера фракції ВО «Свобода» Юрія Ботнара та депутатів Валентини Коваленко, Миколи Булатецького, Вадима Гайовича, які висловили побоювання втрати обласною радою свого друкованого видання.
Головний редактор видання Тетяна Калиновська у своєму виступі наголосила, що й до цього засновник не мав впливу на редакційну політику, «Черкаський край» не джинсує владу чи є її піар-виданням. Редакційна політика найстарішої газети в області така, що інформація подається виважено, журналісти витримують баланс думок, не вдаються до однозначних оцінок. За 98 років існування газети змінювалася держава, політика, назви самого видання, проте статус зобов\'язував інформувати читачів про офіційну державну політику та діяльність її представників. За цей час у журналістів виробився рівень спілкування з владою, імунітет проти тиску й нав\'язування певних зобов\'язань. Враховуючи новий досвід, газета вже тепер перейшла на договірні умови співпраці з обласною адміністрацією, місцевими радами, депутатами, господарниками.
Нагадаємо, що «перший етап» роздержавлення «Черкаський край» пройшов ще п\'ять років тому, коли облдержадміністрація вирішила порвати стосунки з газетою. 12 вересня 2011 року «з метою зміцнення і вдосконалення правових гарантій свободи слова» вийшло розпорядження ОДА №286 «Про вихід із складу співзасновників обласної соціально-економічної газети «Нова доба» і газети «Черкаський край» та їх редакцій». Щоправда, це відбулося з позиції однієї сторони, поперед закону про роздержавлення, а думки трудового колективу редакції тоді ніхто не питав.



Source URL: http://www.oblradack.gov.ua/4314-deputati-zvazhilisia-vdpustiti-cherkaskiy-kray