Запорука успіху – в активності громад

10 грудня 2013, 13:22
5 липня 2011 року у Черкаській області стартувала друга фаза проекту Європейського Союзу та програми розвитку ООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду – 2». Проект стартував з підписання тристоронньої угоди про партнерство між обласною державною адміністрацією, обласною радою та представництвом Проекту.

Наша розмова про це із заступником голови обласної ради Василем Касяном.


– Василю Петровичу, відомо, що учасниками по основній квоті другої фази Проекту на Черкащині стали 39 громад з 9-ти районів. Які напрямки ініціатив територіальних громад були підтримані?

– Хочу наголосити, що всі 39 громадських організацій успішно реалізували заплановані мікропроекти. Зокрема, завдяки участі громад вдалося провести заміну вікон у 15 школах, відремонтувати та закупити медичне обладнання для 9 сільських закладів охорони здоровя, виготовити 9 проектів вуличного освітлення, здійснити утеплення вікон у 3 дитячих дошкільних закладах, відновити один водогін. В загальному ними було освоєно коштів на суму понад 6 млн. 280 тисяч гривень.

Крім основної квоти, Черкащина реалізує ще три основних компоненти: реплікація досвіду, економічний компонент, відновлювані джерела енергії.

У реплікації досвіду участь беруть 4 райони: Городищенський, Драбівський, Жашківський, Тальнівський. Проект пропонував громадам невелику суму коштів (максимально 2 тис.дол.), що складає 20% від загальної вартості проекту; інші суми – 5% повинна була зібрати громада, 75% мали забезпечити бюджети та спонсори. Вони згодилися самостійно у відібраних громадах застосувати методологію попереднього досвіду, і хочу зазначити, що їм це вдалося успішно здійснити.

Всього із цього компоненту затверджено 16 проектів. Загальна вартість реплікаційних проектів склала більше 1 млн. 720 тисяч грн., з них кошти ЄС/ПРООН – майже 333 тисячі грн., бюджетів усіх рівнів – близько 1 млн. 220 тисяч грн., спонсорські кошти – 67 тисяч і кошти громад – більше 100 тисяч.

– Нам відомо, що новим і досить цікавим для Черкащини виявився компонент з інноваційного енергозбереження. Можете розповісти детальніше?

– Згідно виділеної квоти для Черкаської області необхідно було відібрати 3 райони та по дві громади у кожному районі, які мали досвід співпраці з ЄС/ПРООН і успішно реалізували хоча б один проект.

Такими районами в рамках конкурсу стали Звенигородський, Драбівський та Смілянський, які змогли продемонструвати активність і велику зацікавленість. Визначені громади в цих районах, перш, ніж готувати пропозиції, мали здійснити енергоаудит об’єктів, на яких будуть використані альтернативні джерела енергії, пройти ряд експертиз проектів та кошторисної документації, в тому числі, експертизу з енергоефективності, а також отримати позитивні висновки.

Це був непростий шлях, було чимало складностей, але завдяки активній позиції обласної ради та облдержадміністрації, постійному контролю в питаннях, що пов’язані із впровадженням проекту, проблему вдалося вирішити.

На сьогодні всі 6 проектів підготовлено, 5 з них вже затверджено в Київському офісі. Загальна вартість шести проектів з енергозбереження складає більше 1млн. 928 тисяч грн., з них кошти ЄС/ПРООН майже 980 тисяч грн. На визначених об’єктах будуть застосовані альтернативні види енергії: електроакумуляційний обігрів, піроліз; сонячні колектори та тепловий насос. Ці ініціативи повинні бути реалізованими до 1 липня 2014 року.

– Ви розповіли про ті громади, що мають досвід участі в Проектах. А чи є такі, що взяли участь вперше?

– Зазначу, що в цьому нам також повезло. Черкаська область бере участь ще в одному компоненті, який реалізується як експеримент тільки в 7 областях України, це – економічний. В цьому і є основна складність та відповідальність.

Але навесні 2013 року було успішно створено та зареєстровано 2 сільськогосподарські обслуговуючі кооперативи: «Фенікс» у селі Нагірна Жашківського району та «Пролісок» в селі Чемериське Звенигородського району. На базі кооперативів створено техніко-інформаційні центри для громад, розроблено і затверджено 2 бізнес-плани, що отримали підтримку загальною сумою більше 580 тисяч грн, з них кошти ЄС/ПРООН – 406 тисяч грн., внески членів кооперативу – 87 тисяч, бюджетів – 88 тисяч грн.

Крім того, проект активно співпрацює з Уманським національним університетом садівництва – в сфері розвитку сільськогосподарської обслуговуючої кооперації, та Черкаським державним технологічним університетом – в сфері впровадження курсу з місцевого розвитку. Цей компонент заплановано реалізувати до 1 березня 2014 року.

– Щоб виконувати завдання, необхідно мати відповідні знання. Хто ж допомагає громадам реалізовувати намічене?

– Звичайно, активну допомогу жителям населених пунктів, органам самоврядування надають працівники та відповідальні особи Проекту. Окрім того, в кожному із 13 районів, що є учасником проекту, створено ресурсні центри з розвитку громад.Хочеться відзначити активну роботу в Шполянському, Звенигородському, Уманському, Смілянському, Маньківському і Драбівському, де на підтримку діяльності центру закуплено оргтехніку.

Водночас представники громад та районів, постійно покращують свої знання у сфері залучення ресурсів та розвитку територіальних громад. Так, впродовж цього року проведено 65 форумів місцевого розвитку; 36 інформаційних семінарів та 74 тренінги.

Крім того, активно практикуються навчальні стажування. У серпні учасники проекту відвідали Жашків та ознайомилися з успіхами та досягненнями ресурсного центру та сільських громад, а в листопаді делегація із Звенигородського, Смілянського та Драбівського районів відвідала с. Северинівку Жмеринського району Вінницької області в рамках навчального візиту «Енергоефективне село». Там черкащани ознайомилися з досягненнями Вінничини в розвитку територіальних громад, зустрілися з керівництвом Жмеринської райдержадміністрації та в с. Северинівка відвідали санаторій «Северинівський», де встановлено піролізний котел; спортивний зал, куди подає електроенергію вітряк; дитячий садок, що забезпечується сонячним колектором і ФАП, де змонтовано тепловий насос.

Черкащина одна з небагатьох областей, якій вдалося не тільки успішно затвердити та реалізувати всі ініціативи, а й виконати бюджетні зобов’язання, і все це завдяки консолідації зусиль органів влади на рівні області, районів - учасників та сільських громад.

– Цьогоріч ще одна приємна звістка надійшла за результатами участі наших громад у Всеукраїнському конкурсі проектів та програм розвитку місцевого самоврядування. Чотири громади стали переможцями і отримають фінансову підтримку для розвитку своїх територій.

– Хочу зазначити, що Черкаська область вже не вперше бере участь у цьому конкурсі проектів. Драбівецька сільська рада Золотоніського району вже вдруге стає переможцем у Всеукраїнському конкурсі, реалізовуватиме проект «Драбівецький сільськй будинок культури – координаційний центр соціально-культурного розвитку місцевої громади».

Два роки поспіль у конкурсі перемагає і Черепинська сільська рада Корсунь-Шевченківського району, яка цього разу здійснюватиме проект «Поліпшення якості медичних послуг у ФАПі селища Карашина».

Забезпеченням збереження здоров’я дітей за рахунок впровадження альтернативних джерел енергії у дошкільному навчальному закладі займатиметься Безбородьківська сільська рада Драбівського району.

Досить знаковим є те, що і міські ради долучаються до конкурсу. У цьому році серед проектів (програм) органів місцевого самоврядування міст, районів, районів в містах з населенням до 50 тис. жителів переміг проект Канівської міської ради «Забезпечення зовнішнього освітлення у межах проходження історичного останнього шляху Кобзаря – крок у процесі розвитку інвестиційної та туристичної привабливості м.Канева».

Разом з тим, зазначу, що чотири учасники-переможці це – мало для Черкащини в порівнянні з іншими областями. Ми це врахуємо і сприятимемо, щоб територіальні громади були більш активними.

У зв’язку з цим хочу нагадати, що відповідно до рішення Ради Всеукраїнського конкурсу проектів та програм розвитку місцевого самоврядування з 1 серпня оголошено початок Всеукраїнського конкурсу проектів та програм розвитку місцевого самоврядування 2014 року. Для участі у конкурсі органи місцевого самоврядування повинні подати свої проекти Державному фонду сприяння та розвитку місцевого самоврядування до 31 січня 2014 року. Учасники конкурсу, чиї проекти оформлені відповідно до вимог та будуть погоджені Експертною радою, отримають гранти для реалізації цих проектів.

До речі, порівняно із попередніми роками розміри державних грантів значно збільшено. Так, у 1-й категорії, де беруть участь представницькі органи сіл, селищ максимальний розмір гранту складає 200 тис. грн.

У 2-й категорії – представницькі органи міст, районів, районів у містах з населенням до 50 тис. жителів максимальний розмір гранту – 400 тис. грн.

У 3-й категорії – представницькі органи міст, районів, районів у містах з населенням від 50 тис. до 100 тис. жителів максимальний розмір гранту – 800 тис. грн.

У 4-й категорії – представницькі органи міст, районів, районів у містах з населенням від 100 тис. до 1 млн. жителів максимальний розмір гранту – до 1,5 млн. грн.

Перевага участі у Всеукраїнському конкурсі проектів та програм розвитку місцевого самоврядування очевидна. В цьому напрямку необхідно працювати – працювати активно і наполегливо. Особливо це стосується керівників громад.

Майбутнє – за розвитком громадянської активності. Цього вимагає від нас Президент України Віктор Янукович і це є запорукою регіонального розвитку. Прикладів достатньо: де згуртовано діє громада, там і село розвивається: ремонтуються соціальні об’єкти, оновлюється матеріальна база, з’являється світло, ефективно використовується тепло.

Завдяки такій співпраці ми вирішуємо частину проблем, які передбачені обласною програмою «Будуємо нову Черкащину» і потребують реалізації в життя.



Source URL: http://www.oblradack.gov.ua/1851-zaporuka-usphu-v-aktivnost-gromad