Не дамо ворогу нас розділити і завжди пам'ятаймо, що сила українців у єдності, - Михайло Мушієк

20 січня 2023, 17:49

У Черкасах відбулися урочистості до Дня Соборності України. Участь у заходах також узяв заступник голови обласної ради Михайло Мушієк .

- "Наша сила в єдності!" Для українців сьогодні це не просто слова. За час повномасштабної війни вони стали буквально установкою, яка демонструє, що лише так ми можемо протистояти ворогу. Адже наш народ постійно хотіли розділити. Радянська, а тепер і російська пропаганда нав'язували нам переконання, що українці на заході і сході - різні. Нівелювали ідею незалежної, соборної України. Свого часу це вдалося більшовикам. Сьогодні, окрім вторгнення, росія намагається зробити те саме. Але не вийде. Хочеться вірити, що ми добре засвоїли уроки історії і більше не дамо ворогу над нами панувати, не дозволимо йому знову нас розділити. Тож сьогодні і завжди пам'ятаймо, що наша сила, сила українців у єдності. Будьмо єдині в цій боротьбі і разом йдімо до перемоги, - вважає Михайло Мушієк.

Нагадаємо 22 січня 1918 року IV універсалом Центральної Ради було проголошено, що Україна стала незалежною державою. Рівно через рік (22 січня 1919 року) було підписано Акт злуки Української Народної Республіки (УНР) та Західноукраїнської Народної Республіки (ЗУНР). Тобто за документом ці дві частини об'єднувалися в одну, щоб створити єдину державу. Назвали його просто "Акт Злуки".

 

- Гордімося тим і пам’ятаймо, що 22 січня 1919 р. на Софіївській площі Універсал Соборності або Акт Злуки українського народу про об'єднання УНР і ЗУНР у соборну Україну зачитав наш земляк, уродженець села Жаботин, що на Кам’янщині, член Директорії УНР, професор Федір Петрович Швець. Акт злуки тоді так і залишився лише декларацією, але український народ ніколи не втрачав надію, адже народ, який втратив надію просто зникає, - розповів доктор історичних наук, професор ЧДТУ, голова Черкаської обласної організації Національної спілки краєзнавців України Валентин Лазуренко.


Виконавчий апарат обласної ради


Source URL: http://www.oblradack.gov.ua/ne-damo-vorohu-nas-rozdilyty-i-zavzhdy-pamyataymo-shcho-syla-ukrayintsiv-u-yednosti-mykhaylo