п'ятниця, квітня 12, 2019

Експерти Ресурсного центру зі сталого місцевого розвитку, що створений при Всеукраїнській асоціації органів місцевого самоврядування «Українська асоціація районних та обласних рад» (УАРОР) з питань фінансової децентралізації підготували свіжу аналітику, яка стане у нагоді фахівцям структурних підрозділів органів влади, до повноважень яких належать питання формування та виконання відповідних бюджетів.

Серед стадій бюджетного процесу слід виокремити процес складання бюджетів, який включає в себе цілий спектр організаційних процедур та заходів, пов’язаних із підготовкою юридичного документу, за яким упродовж року здійснюється фінансування закладів, установ, організацій бюджетної сфери, а також програм соціального та економічного розвитку відповідної території. Від того наскільки якісно сформовано бюджет, наскільки реалістичними є його показники в значній мірі залежить рівень життєзабезпечення громади та її розвиток.

Кабінет Міністрів України спільно з органами місцевого самоврядування розширює культурний проект «Малі міста – великі враження», що покликаний показати значний культурний спадок невеликих міст та містечок нашої держави, а також залучити можливості децентралізації для перетворення малих містечок на самостійні центри із власним унікальним культурним ресурсом.

Про це повідомив Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час засідання Уряду 10 квітня 2019 року. “Минулого року ми спробували провести такий проект і побачили, наскільки він є унікальним і необхідним, та вирішили в цьому році його розширити”, – наголосив він.

Минулого тижня у с. Мошурів, що на Тальнівщині місцеві жителі зібрались на сільські збори, щоб проаналізувати роботу сільського голови Наталії Пономаренко за минулий рік та обговорити проблеми, які найбільше турбують громаду.

Як і в кожному селі району, основним джерелом наповнення сільського бюджету Мошурова є дохід від орендованих земель. Минулорічний бюджет склав 3 мільйони 36 тисяч гривень. В адмінмежах сільської ради перебуває 5 550 га землі. Орендують їх приватники, фермерські господарства й одноосібники. 27 га передано учасникам АТО, жителям села.

Як інформують у Шполянській районній раді, 10 квітня у читальній залі центральної районної бібліотеки імені Миколи Томенка проведено літературний захід – презентацію дебютної книги учасника бойових дій на Донбасі Олега Берестецького «Східний фронт. З життя солдата».

Участь у заході взяли заступник голови районної ради Лідія Татарина, голова райдержадміністрації Володимир Потапенко, ветерани АТО та представники громадськості.

Ведучі заходу ознайомили присутніх із життєвим шляхом Олега Берестецького та з причинами, що побудили його піти добровольцем на захист України.

Фінансова децентралізація є однією з фундаментальних умов незалежності та життєздатності органів місцевої влади, адже вона дає змогу збалансувати механізми надання суспільних послуг з потребами місцевих громад, підвищує рівень відповідальності місцевих органів за виконання відповідних функцій.

Проблемні питання бюджетної сфери в умовах децентралізації фінансової системи обговорили в Черкаському обласному центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів в рамках навчання керівників фінансових управлінь райдержадміністрацій, міськвиконкомів міст обласного значення та виконавчих органів ОТГ.