четвер, червня 16, 2022

В Міністерстві охорони здоров'я нагадують,  що в Україні наявна достатня матеріально-технічна, організаційна та лабораторна база для реагування на підтверджені випадки чи підозру на холеру. А інформація, що вже тиждень поширюється  Viber-каналами про начебто наближення спалаху холери через те, що нібито «вище за течією річок, які впадають у Дніпро, почали розкладатися трупи», є фейковою.

За інформацією МОЗу, абсолютно усі випадки, де б можна було запідозрити холеру, проходять через систему центрів контролю та профілактики хвороб. Окрім того, з поверхневих водойм, місць рекреації, річок, водозабору регулярно (з 01 червня по 1 жовтня) відбираються зразки для забезпечення епідеміологічного нагляду. Досліджується питна вода.

І головне: за весь час моніторингу не було зафіксовано випадків навіть із підозрою на холеру.

Рівно за місяць, 16 липня 2022 року, набирають чинності частина друга та шоста статті 27 Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної”, які регламентують використання державної мови в мережі Інтернет та мови інтерфейсів комп'ютерних програм, встановлених на товарах. 

Це означає, зокрема, що з 16 липня 2022 року 

- будь-який товар, на якому встановлено комп’ютерну програму - від автомобіля до пральної машини чи електрокавоварки, повинен бути “локалізований” для реалізації в Україні. На товарі має бути українськомовний інтерфейс незалежно від того, чи цей інтерфейс використовує електронний екран чи має вигляд панелі керування зі звичайними кнопками;

19 червня в Україні відзначатимуть День медика. Напередодні свята очільник облради Анатолій Підгорний зустрівся із представниками кількох обласних закладів та вручив Почесні грамоти Черкаської обласної ради:

Тетяні Данильченко, заступниці медичного директора з оперативної роботи, медицини катастроф та цивільного захисту населення Обласного центру Екстренки;

Наталії Лесечко, головній медсестрі Черкаського будинку дитини;

Ігорю Плахотньому, лікарю - хірургу - онкологу обласного онкодиспансеру;

Івану Швайгеру, лікарю-хірургу торакальному Черкаської обласної лікарні.