вівторок, жовтня 13, 2020

Уряд затвердив розроблений Мінрегіоном проєкт постанови щодо затвердження критеріїв доступності приміщень для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення, що надаються дільничним виборчим комісіям звичайних виборчих дільниць для організації їх роботи та проведення голосування.

«Ці Критерії дозволять забезпечити доступність та інклюзивність виборчого процесу, а отже сприятимуть дотриманню виборчих прав осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення», — зазначив Міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов

Зокрема, Критеріями передбачено облаштування не далі, ніж 50 метрів від виборчої дільниці безоплатних паркомісць, встановлення пандусів або піднімальних пристроїв, обладнання шляхів руху до будівлі та приміщень виборчих дільниць засобами орієнтування та інформаційної підтримки.

Як повідомив голова Балаклеївської об єднаної територіальної громади Ростислав Ситнік, наразі триває укладення договорів з міграційною службою, щоб уже невдовзі мешканці громади могли отримувати ID-картки та закордонні  паспорти просто у місцевому ЦНАПі. І не лише вони – такі послуги у Балаклеївській громаді надаватимуть усім бажаючим мешканцям області, отримуючи від цього додаткові надходження до місцевого бюджету.  Для  зручності, інформацію  про готовність послуги відвідувачі отримуватимуть по СМС.

ЦНАП у Балаклеївській ОТГ з’явився наприкінці минулого року. Нині він надає понад 100 адміністративних послуги, за якими щоденно звертаються біля десяти мешканців громади.  

Оскільки послуга з оформлення та видачі паспортів для виїзду за кордон з електронним носієм є платною, то запровадження цієї послуги стане додатковим джерелом надходжень до місцевого бюджету.

Громада допомогла у придбанні квартири 20-річному Олександру, батько якого помер, а матір позбавили батьківських прав – і хлопець зростав під опікою тітки. Як зазначила керівниця служби у справах дітей Таїсія Гармаш, хлопець перебував на квартирному обліку три роки, а цьогоріч, за сприяння служби, було перераховано майже 362 тисячі гривень грошової компенсації із державного бюджету, за які і було придбано квартиру для Олександра.

Наразі на квартирному обліку громади перебуває ще 15 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Громада планує створити для них соціальне житло – відповідно до програми,  прийняття якої ініціювала голова Вікторія Пипа  у числі перших, прийнятих громадою після об’єднання.