п'ятниця, травня 15, 2020

За повідомленням Черкаського обласного краєзнавчого музею, днями виповнилося 35 років із часу відкриття їхньої нової будівлі.

Сталося це 8 травня 1985 року у Черкасах в одному із мальовничих куточків побіля Пагорба Слави. Нова споруда стала архітектурною окрасою обласного центру і об’єктом-хранителем історичної пам’яті.

Сьогодні відбулася зустріч першого заступника голови обласної ради Валентина Тарасенка із заступником начальника Регіонального відділення Фонду державного майна України по Київській, Черкаській та Чернігівській областях – начальником Управління забезпечення реалізації повноважень у Черкаській області Віктором Плахою.

У ході  обопільної розмови було обговорено стан приватизації об’єктів державної власності в області та перспективи формування програми приватизації обласної комунальної власності, тим більше, що програма Приватизації об’єктів спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Черкаської області, ухвалена рішенням сесії обласної ради у 2018 році, завершує свою дію у 2020 році.

 

 

Виконуючи доручення голови обласної ради Анатолія Підгорного, заступник голови Михайло Мушієк провів зустріч із директором Департаменту соціального захисту облдержадміністрації Русланом Чикалом.

У ході зустрічі обговорено стан дотримання прав літніх людей у комунальних закладах для престарілих в умовах карантину. Зокрема, мова йшла про дотримання санітарно-гігієнічних та протиепідемічних заходів безпеки у КЗ «Черкаський геріатричний пансіонат», який є стаціонарною соціально-медичною установою для постійного та тимчасового проживання одиноких громадян похилого віку, ветеранів війни та праці, інвалідів, у тому числі з психоневрологічними захворюваннями, громадян, які потребують стороннього догляду, побутового та медичного обслуговування, соціальної та медичної реабілітації за показаннями.

 

2 квітня 2020 року набрав чинності Закон № 540-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв'язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)».

Одним з основних положень прийнятого Закону є підтримка роботодавців і працівників сфери малого та середнього підприємництва, які скоротили чи припинили діяльність в умовах протидії коронавірусній хворобі COVID-19.

Закон уводить поняття часткового безробіття на період дії обмежувальних заходів, встановлених Кабінетом Міністрів для запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби.

Право на допомогу по частковому безробіттю мають застраховані особи, з якими роботодавцем оформлено трудові відносини.

Відповідні зміни внесено до Закону «Про зайнятість населення» (викладено в новій редакції статтю 47 та доповнено статтею 47-1).

Із 12 березня 2020 року запроваджено карантин на всій території країни. Внаслідок цього місцеві органи державної влади і органи місцевого самоврядування запровадили відповідні обмеження на території Черкащини, що були спрямовані на призупинення темпів поширення коронавірусу. Ці заходи також вплинули на роботу підприємств, що належать до обласної  комунальної власності.

У поданому нижче статистично-аналітичному матеріалі проаналізовано фінансові результати роботи обласних комунальних підприємств за І квартал 2020 року (цифровий аналіз фінансово-господарської діяльності проведено згідно з даними бухгалтерського та статистичного обліку, наданими безпосередньо комунальними підприємствами).