вівторок, лютого 25, 2020

За ініціативи голови обласної ради Анатолія Підгорного 24 лютого проведено зустріч керівників області з головними лікарями центральних районних лікарень. Передумовою зустрічі стали візити голови обласної ради до ЦРЛ, під час яких лікарі закладів охорони здоров’я висловили занепокоєння щодо початку другого етапу медичної реформи, який має розпочатись з 1 квітня цього року. За словами лікарів, встановлені тарифи, які Національна служба здоров’я України буде сплачувати за лікування хворих, занижені на 40-60%. Цього не вистачить ні на якісне лікування, ні на забезпечення життєдіяльності медичних закладів.

Сильне місцеве самоврядування на всіх рівнях адміністративно-територіального устрою, збалансований нагляд за діяльністю місцевої влади та ресурси на виконання повноважень – такі основні положення лягли в текст напрацьованого Секретаріатом Української асоціації районних та обласних рад проєкту закону Про внесення змін до Конституції України (щодо децентралізації влади). До роботи над документом були також долучені профільні експерти.

Законопроєктом визначено, що в Україні діє трирівнева система місцевого самоврядування – муніципалітет-округ-область. На кожному з рівнів місцеві ради утворюють власні виконавчі органи, а їхніми очільниками стають голови відповідних рад.

Строк повноважень органів місцевого самоврядування обраних на чергових виборах — становить п’ять років.

Адміністративний нагляд за діяльністю органів місцевого самоврядування, а також центральної влади на місцях здійснюють префекти.

Заступник голови обласної ради Михайло Мушієк сьогодні провів прийом громадян з особистих питань.

Традиційно  на них громадяни порушують питання особистого характеру. Зокрема, серед інших заявників до посадовця звернувся житель м. Черкаси, інвалід по зору Тарас Крамний. Він попросив допомогти із працевлаштуванням. Має юридичну освіту, знання із правознавства і, зважаючи на молодий вік, хотів би ще працювати.

З порушеного питання заявнику дано роз’яснення у відповідності з чинним законодавством.

Окрім того, заступник голови обласної ради розглянув і колективне звернення підприємців, представники яких побували на особистому прийомі.

На Шполянщині у Липянській ОТГ провели аукціон, згідно якого ставок у 48 гектарів тепер приноситиме громаді щорічно 80 тисяч гривень.

Уже найближчим часом планується здати у оренду ще один ставок і провести аукціон щодо двох земельних ділянок.

– Це значний потенціал для громади, – констатує голова Лип’янської ОТГ Сергій Іщенко. – Ми вбачаємо величезні можливості у правильному розпорядженні тими ресурсами, що належать громаді. У нас, наприклад, 6 ставків, один із яких – Ясівський уже здали у оренду. На черзі – Маслівський. Решта ставків поки що перебувають в діючій оренді. Вже розпочато підготовку документів щодо перших земельних ділянок, що плануємо найближчим часом також виставити на аукціон.

Такий господарський підхід забезпечить надходження ще не однієї сотні тисяч гривень щороку до бюджету розвитку ОТГ.

 

За повідомленням Черкаської загальноосвітньої санаторної школи-інтернату І-ІІ ступенів Черкаської обласної ради, учнівська команда робототехніки BrainsOn знову порадувала перемогами. Цього разу вони відзначилися на третьому міжнародному фестивалі з робототехніки  SoverTechFest, що проходив  21-22 лютого 2020 р. у місті Чернігові.

BrainsON знову встановив особисті нові рекорди! Цього разу одночасно два! По-перше, здобули призові місця у всіх категоріях, у яких брали участь. По-друге, за один фестиваль отримали 13 призових місць.

 

Як інформують у Ротмістрівській об’єднаній територіальній громаді, нещодавно тут  придбали спецтехніку та комплектуюче обладнання для свого новоствореного комунального підприємства.

Це стало можливим завдяки коштів інфраструктурної субвенції та співфінансування з бюджету Ротмістрівської ОТГ.

Серед придбаної техніки – трактор МТЗ-82, який найзатребуваніший для мешканців сільської місцевості, адже за наявності різного причіпного обладнання здатний виконувати найрізноманітніші роботи.