вівторок, жовтня 8, 2019

Як повідомляють УНН, учасники радіодиктанту національної єдності, який відбудеться 8 листопада цього року, зможуть майже одразу перевірити свою роботу.

Про таку новацію розповів в ефірі Українського радіо доцент Київського університету ім. Бориса Грінченка, автор підручників з української літератури Олександр Авраменко.

«Ми подумали, а чому не зробити так: продиктували текст, взяли невеличку паузу на 3-4 хвилинки, і після цього його перевірити, вивісити на сайт, на екрани. Я озвучу орфограми, пунктограми, усе прокоментую, щоб свято було завершено в цей же день», - поділився Авраменко.

При цьому автор диктанту поділився думкою, що людей, які припустилися кількох помилок під час диктанту, не можна вважати безграмотними.

За повідомленням Української асоціації районних і обласних рад, в ході Всеукраїнської наради-семінару УАРОР, що проведено наприкінці вересня, обговорено і сформовано Резолюцію, у якій напрацьовано найважливіші повноваження, що їх зможуть набути нові районні ради у разі подальшого впровадження децентралізації.

Виходячи з документу, відзначається, що нові районні ради отримають виконавчі комітети та, відповідно, набагато ширші повноваження.

Так, прагматично було б закріпити такі найважливіші повноваження за районними радами: соціальна сфера, зокрема, управління та утримання об’єктів культури та надання медичних послуг; транспортна інфраструктура та дороги; захист навколишнього середовища, а також сприяння соціально-економічному розвитку.

У Резолюції, зокрема, йдеться про таке: «Вважати доцільним розглянути питання повноважень, які можуть бути закріплені за районними радами нових укрупнених районів щодо:

Як інформують у Черкаській районній раді, її голова Олексій Собко провів тридцять восьму позачергову сесію районної ради. У роботі пленарного засідання взяли участь представники правоохоронних органів, начальники структурних підрозділів райдержадміністрації, сільські голови, працівники виконавчого апарату районної ради, начальники управлінь, відділів райдержадміністрації, комунальних підприємств районної ради та засобів масової інформації.

Перед початком роботи пленарного засідання було проведено засідання всіх профільних постійних комісій районної ради. На засіданнях постійних комісій в основному обговорювались питання, які було подано до розгляду на позачерговій сесії.

В селі Нетеребка Набутівської ОТГ відбулась консультаційна зустріч із розробки нормативно-правових документів необхідних для запровадження Громадського бюджету.

За повідомленням інтернет-сайту Діловий регіон, Смілянський міськрайонний центр зайнятості особливу увагу приділяє співпраці з об’єднаними територіальними громадами. З метою презентації послуг служби зайнятості, новітніх онлайн-технологій та електронних сервісів, роз’яснення чинного законодавства про зайнятість населення систематично здійснюються виїзди в громади.

Один із таких заходів відбувся в селі Мала Смілянка, що входить до Тернівської ОТГ. Фахівці служби розповіли присутнім про умови проходження професійного навчання, порядок реєстрації, перереєстрації безробітних в службі зайнятості та облік осіб, які шукають роботу.

Жителі громади ознайомилися з можливістю резервування часу через інтернет-сервіс «Електронна черга» та послугами електронних кабінетів.

Актуальним було також питання щодо участі в громадських та інших робіт тимчасового характеру, можливості отримання безробітними одноразової виплати допомоги для відкриття підприємницької діяльності.