четвер, травня 16, 2019

Голова постійної комісії обласної ради з питань освіти, науки, молодіжної політики та спорту Володимир Доманський провів її засідання, на якому члени комісії розглянули питання, що подано на сесію обласної ради.  В її роботі участь узяв перший заступник голови обласної  ради Валентин Тарасенко.

На початку вони підтримали клопотання щодо нагородження Грамотою Верховної Ради України ректора Черкаського державного технологічного університету Олега Григора та клопотання щодо присудження щорічної  Премії Верховної Ради України завідуючій Родниківського дошкільного навчального закладу «Роднічок» ясла-садок комбінованого типу Родниківської сільської ради Уманського району Любові Петренко. Підтримано також проект рішення про призначення персональної стипендії народній артистці України Тетяні  Крижанівській.

Перший заступник голови обласної ради Валентин Тарасенко привітав працівників виконавчого апарату обласної ради зі святом – Днем вишиванки.

Він зазначив, що це свято набуло поширення у 2010 році і відзначають його кожен третій четвер травня. Це свято не прив'язане до жодного державного чи релігійного. Однак мільйони наших громадян  саме цього дня дістають вишиванку і йдуть у ній на роботу, в університет чи до школи. Практично ця традиція підкорила всю Україну і величезну діаспору нашої країни.

– Це свято має глибокий зміст, – наголосив Валентин Тарасенко. – Українці в одній цій ідеї показують, що мають власну самоідентифікацію та національний код, пам'ятають свою національну та громадянську позиції, демонструють культурну освіченість та духовну свідомість.

 

Відтоді, як пролунало перше слово Великого Кобзаря, звучить воно в серцях і душах українців і понині. Поза всяким сумнівом, Шевченко — це ідентифікація української нації. Безперечним також є й те, що Тарас Шевченко і його «Кобзар» — це скарбниця минулого українського народу і дороговказ для нових поколінь українців.

Щороку тисячі громадян України та українці з-за кордону, гості нашої держави, які шанують нашого славного Пророка, відвідують його могилу в м. Канів на Чернечій горі, щоб вклонитися пам’яті  Великого Кобзаря.

Уже сьогодні м. Канів продовжив міські маршрути перевезень до с. Яблунів, із яким разом утворив Канівську ОТГ. Ремонт сільських об’єктів та дороги планують завершити цьогоріч. А днями, під час урочистостей із нагоди Дня пам’яті та примирення у Яблуневі відкрили оновлену стелу, де викарбувано 151 ім’я жителів села, які загинули у роки Другої світової війни.

– Першочергові роботи, які ми плануємо здійснити у Яблуневі – ремонт дороги, поновлення водопроводу та облаштування туалету в приміщенні школи, – констатує голова ОТГ Ігор Ренькас. – І здійснити це маємо уже цьогоріч. Замовлено проект (вартістю у 87 тисяч гривень) на будівництво дороги від інкубатора МХП «Миронівський хлібопродукт» до села.

У перспективі – і ремонт яблунівського сільського будинку культури, вартістю до 15 мільйонів гривень.

Благодійний фонд «Допомагати просто!» передав обласній дитячій лікарні Черкаської обласної ради дороговартісне і дуже необхідне обладнання для порятунку дитячих життів – новий інтелектуальний апарат «ШВЛ HAMILTON С3». Він призначений для проведення штучної вентиляції легень у дітей, немовлят та новонароджених і коштує майже 1,2 млн грн.

Директор обласної дитячої лікарні Микола Кондрацький розповідає, що цей апарат є унікальним. Його параметри підходять до хворого у будь-якому стані і може застосовуватися як до новонароджених, так і для дітей старшого віку.