середа, квітня 3, 2019

З нагоди Дня Сміху у приміщенні районного центру культури та дозвілля відбулася розважальна програма «Кумівські  посиденьки» за участі народного аматорського театру «Чумацький шлях», театру малих форм «Колорит» та художнього ансамблю с. Летичівка.  

Аматорські колективи своїми виступами допомогли глядачам поринути в атмосферу гумору, сміху і радості, відволіктися від щоденних буденних справ.

Відвідали «Кумівські посиденьки» голова районної ради Микола Орендарчук і заступник голови районної ради Майя Фариба, які разом із глядачами насолоджувалися дотепним українським гумором.

Як інформують в Тальнівській районній раді, постійна комісія районної ради з питань комунальної власності, промисловості та регуляторної політики розглянула стан виконання Програми створення та функціонування Центру надання адміністративних послуг в Тальнівському районі на 2013-2020 роки.

З означеного питання інформувала Оксана Чорна – керівник Центру – адміністратор Центру надання адміністративних послуг райдержадміністрації.

Нею, зокрема, зазначено, що метою та завданням Програми є побудова ефективної системи надання адміністративних послуг органами виконавчої влади району шляхом створення та функціонування Центру надання адміністративних послуг (далі – Центр) та створення зручних і сприятливих умов отримання послуг громадянами, суб’єктами господарювання, забезпечення відкритості інформації про діяльність органів виконавчої влади.

Відповідна постанова Кабінету Міністрів України від 27 березня 2019 р. № 256 зобов’язує виконавчі комітети сільських, селищних, міських рад подавати проекти, які фінансуватимуться за рахунок коштів субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на формування інфраструктури об’єднаних територіальних громад, з врахування потреб різних соціальних груп, рівних прав та можливостей жінок і чоловіків.

Відтепер субвенція спрямовується місцевим бюджетам ОТГ, які утворилися відповідно до Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» та розподіляється відповідно до частини третьої статті 10 зазначеного Закону за такою формулою:

Vi = Vo х (Xi/X + Yi/Y)/2,

де Vi – обсяг субвенції об’єднаної територіальної громади; 

Vo – загальний обсяг субвенції; 

Xi – кількість сільського населення об’єднаної громади; 

Уряд затвердив Порядок зарахування частини акцизного податку з виробленого в Україні та ввезеного на митну територію України пального до загального фонду бюджетів місцевого самоврядування у 2019 році. Документ визначає принцип розподілу частини акцизного податку та механізм його зарахування до бюджетів місцевого самоврядування.

Розподіл частини акцизного податку 13,44 % між бюджетами місцевого самоврядування здійснюватиметься у день надходження акцизного податку.

Частки, які зараховуватимуть до бюджетів місцевого самоврядування частини акцизного податку у першому півріччі 2019 року визначено, виходячи з обсягів реалізованого суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі пального на відповідній території за друге півріччя 2018 року. 

Зарахування до бюджетів органів місцевого самоврядування частини акцизного податку, що надійшов з 1 січня 2019 року, буде здійснено Державною казначейською службою у двотижневий строк з дня набрання чинності постанови.

На старті розвитку Іркліївська громада була найбільш сконцентрована на підтримці сфери охорони здоров’я та освіти, залишивши соціальні послуги поза увагою. Відсутність дозвілля та спілкування для літніх людей створювало напруження в громаді, тож з часом громада сфокусувалась на необхідності скорішого створення Центру надання соціальних послуг.

Із січня 2019 року у Іркліївській ОТГ створено КЗ «Центр надання соціальних послуг», в якому працюють два відділення: відділення допомоги вдома та відділення денного перебування на базі Будинку культури.