Ще 21 родина ветеранів АТО отримали пільгові кредити на житло

06 лютого 2019, 12:26
«Акцент», №6, 6 лютого 2019 року

21 ветеран АТО отримав минулого тижня документи на пільгове кредитування житла в рамках спеціальної програми обласної ради. їх вручили під час розширеного засідання Центру допомоги учасникам АТО, в якому взяли участь представники Центру, Держмолодьжитла, керівники структурних підрозділів облдержадміністрації, ГО учасників АТО тощо.

Як повідомляє прес-служба облдержадміністрації, обласна програма забезпечення учасників АТО та членів їхніх сімей житлом на період до 2020 року була прийнята ще в 2015 році й реалізується спільно з Черкаським регіональним управлінням Держмолодьжитла. Минулого року депутати обласної ради внесли зміни до програми, відтак узяти участь у ній можуть і бійці-добровольці.
За словами керівника Центру допомоги учасникам АТО Євгенія Одновола, свого часу обласна рада затвердила обласну програму, аби вирішити проблему забезпечення житлом учасників АТО
– шляхом вигідного для них та їхніх сімей пільгового житлового кредитування.
– Програмою передбачено співфінан-сування з місцевого та обласного бюджетів
– 90 % та 10 % відповідно, – говорить Євгеній Одновол. – Із кожним роком програма набуває неабиякої популярності, охочих оформити кредит стає все більше. І це говорить про її успішність. Цьогоріч на придбання житла військовим вже передбачено понад 15 мільйонів гривень, зокрема з місцевих та обласного бюджетів. Я нагадаю, що бійці мають змогу придбати нове помешкання й у межах державних програм.
Адже нині підтримка й покращення життя військових, про що неодноразово наголо¬шує й Президент України, є одним із важливих завдань.
Керівник регіонального управління Держмолодьжитла Олександр Паливода каже, що нині в районах області діє 20 подібних програм, ще 7 – у містах. Створюються вони й в об\'єднаних терито¬ріальних громадах, зокрема Степанецькій, Білозірській.
Загалом, за час дії обласної програми ветерани АТО отримали 41 квартиру. Зок-рема, у 2016 році було виділено дві квартири – по одній в Умані та Смілі. У 2017 році – 18 квартир. 15 із них у Черкасах та по одній в Умані, Смілі, Шполі. Ще 21 квартиру отримали ветерани минулого року. Зокрема, 15 квартир у Черкасах та по одній в Умані, Смілі, Каневі, Звенигородці, Шполі та Корсунь-Шевченківському.
– Уже на початок цього року в Черкасах зареєстрували 382 охочих взяти кредити, з яких 146 вже підготували повний пакет документів, – зауважив Олександр Паливода. – Загалом у межах області звернулись 104 бійці, з них близько півсотні – з повноцінно оформленими документами. У цілому ж родини, які вже отримали житло в кредит, задоволені, адже в середньому щомісячна плата за умовами кредиту становить 1-2 тисячі гривень, що значно дешевше та вигідніше за винайм житла.