Онкодиспансер чекає реорганізація

30 січня 2019, 18:28
«Нова Молодь Черкащини», №5, 30 січня 2019 року

Віктор Парамонов звільнився із посади головного лікаря комунального закладу «Черкаський обласний онкологічний диспансер». Нині він виконує обов\'язки керівника установи. Про це він повідомив у коментарі виданню «18000».
Ми вже не медичний бюджетний заклад, онкодиспансер – підприємство. Нині ще триває реорганізація. Незабаром буде оголошено відкритий конкурс на посаду директора. У нашому колишньому бюджетному закладі, а нині – підприємстві, буде працювати два керівника: директор та медичний директор, згідно з медреформою. На конкурс, відповідно до постанови Уряду та наказу МОЗу, який почав діяти з 1 січня 2019 року, можуть подавати свої кандидатури не лише медики. Якщо ж людина – фахівець у сфері медицини, то він, окрім профільної освіти, повинен мати додатково ще й економічну, юридичну, управлінську, – коментує Віктор Парамонов.
За його словами, конкурс мають оголосити вже найближчим часом. Орієнтовно результати будуть відомі наприкінці лютого. Переможця затвердять на посаду вже депутати обласної ради.
– Ми пішли на такий виклик. Вважаю, що це реальний шлях подальшого розвитку служби, її можливостей. Тим паче, що з 2020 року ми маємо перейти на фінансове забезпечення за виконані медичні послуги. Область нас фінансувати фактично не буде і вже понад 5 місяців ми маємо конкретного замовника послуг – Національну службу здоров\'я України. Нам треба підготуватися до самостійної економічної та юридичної діяльності, – говорить в.о. головного лікаря онкодиспансеру.
Він очолює цей медзаклад вже майже 21 рік поспіль. Каже: поки для себе не ухвалив рішення, чи братиме участь у майбутньому конкурсі.
– Ще вирішую для себе. Термін вже справді довгий. Американці вважають, що якщо людина 8-10 років на одній посаді – то це підозріло. Ти маєш рухатися як не по вертикалі, то принаймні по горизонталі: переїжджати, змінювати місце роботи тощо, – говорить Парамонов.
Та стверджує, що реформа дає свої хороші результати.
– Поки ж ми змінюємо структуру управління. Запросили професора, доктора медичних наук з ізраїльської клініки. Якщо він успішно пройде стажування, то було б чудово, аби став медичним директором. Він має досвід роботи з електронними звітами за кожну надану послугу. В Ізраїлі так медицина працює вже давно. А серед працюючих у Черкасах лікарів, я гадаю, що немає жодного, хто має подібний досвід. А ми рухаємося до такого формату. Я знайомий із цією системою завдяки стажуванням за кордоном. Бачив як поляки, естонці це роблять, – говорить лікар.
Додає, що зміни у структурі управління тривають вже рік: ліквідували посаду начмеда, за санепідрежим відповідає заступник лікаря із медсестринства тощо. Окрім того, заклад пройшов Європейську сертифікацію лабораторії.
Шляхом реорганізації пішли ще три обласні медичні установи.