Тільки власними діями можемо перетворити зміст на результат, – Олександр Вельбівець

05 липня 2017, 18:07
«Черкаський край», №27, 5 липня 2017 року

30 червня 2017 року голова обласної ради Олександр Вельбівець із робочою поїздкою побував у Лисянському районі, де провів ряд зустрічей та взяв участь у пленарному засіданні сесії районної ради.

На запрошення колективу Лисянського районного споживчого товариства голова обласної ради разом із представниками місцевої влади, взяв участь в урочистих заходах із нагоди відзначення Міжнародного дня кооперації та Дня працівників кооперації в Україні, що традиційно святкуються в першу суботу липня. Слід відмітити, що цього року для місцевого споживчого товариства це не тільки професійне свято, але й поважний ювілей – 95-річчя із дня створення РайСТ.
У своїх виступах керівники споживчого товариства різних років поділились власними спогадами про історію створення й розвитку кооперативного руху в районі, відзначивши невтомну працю багатьох поколінь працівників споживчої кооперації зі створення матеріально-технічної бази та надання різноманітних послуг населенню. У свою чергу, Олександр Вельбівець зауважив, що незважаючи на надзвичайну конкуренцію на ринку надання послуг, на сьогодні кооперація на Черкащині отримує «друге дихання». Цьому посприяло, зокрема, й схвалення обласної програми підтримки кооперативного руху в області, що тепер отримав не тільки фінансову підтримку з обласного бюджету, але й сприяння з боку міжнародних грантових програм і організацій.
Непроста дискусія склалась у ході пленарного засідання сесії Лисянської районної ради. Окремі депутати, вбачаючи неправомірні дії у роботі райдержадміністрації та її структурних підрозділів, не підтримали схвалення питань щодо співфінансування обласної програми створення інноваційних шкіл в районі та придбання на умовах спільнокошту шкільного автобусу. Подібні рішення, переконаний голова обласної ради, дуже шкодять району. На останній сесії депутати Черкаської обласної ради, відповідно до діючих програм, передбачили виділення із обласного бюджету відповідних коштів на створення класів із інноваційним оснащенням, а також на співфінансування придбання шкільних автобусів в районах області. Це значно полегшує фінансову участь місцевих бюджетів та дозволяє реалізувати затратні проекти за рахунок залучення бюджетів різних рівнів.
– Прикро констатувати, що на сьогодні у влади району, серед депутатів районної ради немає злагодженої позиції й стратегічного бачення пріоритетів розвитку Лисянщини. Більше того, спостерігається повне не сприйняття і дисонанс рішень районної ради із стратегічними напрямками фінансування та підтримки реалізації проектів, які загалом впроваджуються в області… За рік, що минув, й на цей момент – в районі не заплановано жодного проекту! Тож сьогодні важко зрозуміти вашу логіку. Своїм рішенням ви фактично відмовились від значного фінансового ресурсу бюджету вищого рівня. Це неприпустимо. Адже від цього, в першу чергу, втрачає громада. Ви позбавили район перспектив розвиватись, а молодь – здобувати вищий рівень знань і навичок на відповідному обладнанні й у сучасних інтерактивних кабінетах, – зазначив Олександр Вельбівець, звертаючись до присутніх на сесії.
Він також зробив зауваження головуючому, вказавши на ряд регламентних порушень у ході ведення пленарного засідання. Зокрема, кілька разів було обмежено Олександра Івановича, як депутата обласної ради, в праві виступити у ході обговорення питань порядку денного засідання: «Подібні дії з боку головуючого – свідчення низького рівня політичної і управлінської культури… Звичайно, прикро, що такі факти відбуваються на моєму окрузі. Однак, це мене не бентежить, бо я відповідальний перед громадою і переслідую інтереси наших жителів, а не депутатів районної ради».
У ході робочої поїздки голова обласної ради також зустрівся із сільськими головами району. На зустрічі були обговорені проблемні питання, з якими вони стикаються у процесі планування створення об’єднаних територіальних громад у Лисянському районі.
Зокрема, Олександр Іванович спростував чутки, що поширюються в районі, про ніби то його особистий інтерес щодо формування однієї об’єднаної громади в територіальних межах району: «Відповідально заявляю, що жодних готових планів створення ОТГ, підтримки чи не підтримки об’єднань у будь-якому форматі – не маю! Але як голова обласної ради, депутат від Лисянщини не можу залишатись осторонь процесу й закликаю вас також не бути пасивними. На разі наш район має чи не останній шанс використати наявні переваги від створення ОТГ та отримати додатковий державний ресурс на розвиток територій. В іншому випадку ви не лише залишитесь без права схвалити власне рішення, що влаштує вас і місцевих жителів, але, можливо, будете об’єднані в адміністративний спосіб рішенням центральної влади, без врахування особливостей розвитку територій і бажання громад».
Він також порадив присутнім якнайшвидше об’єднати зусилля, провести збори чи сходки в селах, обговорити прагматичні перспективи розвитку за умов об’єднання в тому чи іншому форматі, напрацювати перспективні плани створення таких ОТГ й ухвалити відповідні рішення місцевих рад. А в подальшому – якнайшвидше подати їх на розгляд профільного департаменту облдержадміністрації та для схвалення на сесії обласної ради.
«Не забувайте, що це лише перспективні плани. І в процесі об’єднання ви зможете вносити зміни. Однак, якщо такого документу у вас не буде, є загроза, що це зроблять за вас, але вже без урахування специфічних особливостей розвитку сіл, життя громад та вашої думки», – наголосив голова обласної ради.
Цього ж дня Олександр Вельбівець провів зустріч із Будищенським сільським головою Юрієм Райченком. Останній звернувся до голови обласної ради із проханням посприяти у вирішенні питання водопостачання с. Орли, що також входить в адміністративні межі сільської ради. Уже тривалий час жителі села черпають зі своїх криниць воду, що містить нафтопродукти. На сьогодні питну воду для жителів села завозять, або ж вони самотужки беруть її за 2-3 кілометри.
Попри обіцянки керівництва району проблема не вирішується роками. З метою вивчити можливості відновлення водопостачання села, голова обласної ради залучив фахівців водогосподарства області, щоб ті перевірили можливість постачання води до села зі скважини, що знаходиться на території Лисянського ХПП ТОВ «ЧМК». Керівництво підприємства із розумінням поставилось до проблеми та погодило можливість використовувати потужності скважини. Тепер, у разі позитивного висновку відповідних служб щодо якості води і достатнього дебету буде розроблено проект та розпочато будівництво водогону.
Питання розвитку Лисянського професійного аграрного ліцею, збільшення державного замовлення та розширення навчальних можливостей було обговорено на зустрічі Олександра Вельбівця з директором навчального закладу Олександром Яцюком. На сьогодні, в області і країні загалом стоїть гостро питання підготовки робітничих кадрів, а надто аграрних, адже фермерська справа стала провідною в нашій країні і потребує все більше й більше молодих спеціалістів. Цьогоріч у ліцеї налічувалося більше 300 студентів та 53 слухачі з підвищення майстерності. Кожного року ця цифра зростає, в тому числі і завдяки старанням керівника закладу. На разі в планах Олександра Яцюка розширити «географію» вихованців закладу за рахунок учнів із інших районів області. У цьому питанні він заручився підтримкою голови обласної ради, який запевнив, що в межах власних повноважень буде всіляко сприяти започаткованим крокам, спрямованим на розвиток ліцею та перспективних робітничих професій в Україні.
– Наше спільне завдання – зберегти та зміцнити позиції Лисянського аграрного ліцею, що на сьогодні прагматично має чи не найвищий рівень матеріально-технічного забезпечення та спектру надання освітніх послуг вказаного профілю. З цією метою розглядається можливість об’єднання кількох профільних закладів на базі Лисянського професійного аграрного ліцею. Переконаний, що від цього «виграють» обидві навчальні установи і, передусім, – учні, – наголосив голова обласної ради.