ПАТ «Мало-Бузуківський гранітний кар’єр»: «Майбутнє створюємо сьогодні»

23 листопада 2016, 20:35
Наталя Віргуш, «Черкаський край», №92-93, 23 листопада 2016 року

Кажуть, той, хто працює з каменем, приймає в себе його силу і міць. Тим більше, коли йдеться про один із найтвердіших природних матеріалів планети – граніт, який сформувався з магматичної лави ще на зорі створення нашої планети і який, можливо, й став отією біблійною «твердю», з якої й починалася Земля. Наскільки стійкі духом та нездоланні в часи випробувань люди, які добувають і переробляють гранітні та кам\'яні поклади, доводить і колектив ПАТ «Мало-Бузуківський гранітний кар\'єр», який ось уже понад 25 років незмінно очолює депутат Черкаської обласної ради Володимир Ніжніков. У цілому ж його трудовий стаж, починаючи з головного інженера обласного кар\'єроуправління, налічує 30 років. Не одне десятиліття трудиться на підприємстві й більшість його працівників.

- Володимире Миколайовичу, ПАТ «Мало-Бузуківський гранітний кар\'єр» сьогодні є одним із провідних підприємств кар\'єрного каменевидобування не тільки в області, а й в Україні. Але шлях до цього лідерства, якщо згадати ті ж 90-ті роки, був нелегкий.
– То був непростий час для всієї української економіки, яка тільки почала переходити на ринкові рейки господарювання. Перебудова всієї системи економічних відносин давалася надзвичайно важко, до того ж вона ускладнювалась порушенням зв\'язків між підприємствами і галузями, політичною, соціальною нестабільністю, проблемами у фінансовій сфері, які змусили підприємства застосовувати так звані бартерні розрахунки. Ми вам – щебінь, ви нам – консерви, борошно, цукор, олію, предмети одягу тощо.
Цим і виплачували працівникам зарплату, реальних грошей на яку нерідко просто не було. Але ж людям треба було жити, годувати й одягати свої сім\'ї, тож і шукали відповідних замовників по всій Україні, які розраховувалися з нами життєво необхідною продукцією. Або ж отримали ми за гранвідсіви від заводу селітру, яку в свою чергу обміняли на вибухівку, потрібну для проведення видобувних робіт. Завдяки цьому кар\'єр продовжував діяти, люди мали роботу і впевненість, що підприємство працюватиме й надалі.
Спільно – колективом – ми пройшли крізь немало випробувань. І я щиро вдячний усім нашим працівникам за їх наполегливу, самовіддану працю, відповідальне ставлення до виконання своїх професійних обов\'язків, мужність, із якою вони долали всі негаразди, і довіру до мене як до керівника. Один – за всіх, і всі – за одного, так діяв і продовжує сьогодні діяти наш трудовий колектив, і саме це й є запорукою успіху.
Криза початку дев\'яностих років залишилася позаду. І з 1996-го року підприємство почало відновлювати свої позиції. А вже в 2003-2005 роках обсяги виробництва нерудних матеріалів нарощувалися по висхідній: щороку на 10-20 і більше відсотків. Саме тоді ми змогли придбати потужну техніку, підвищити зарплату працівникам, забезпечити їм соціальну підтримку. У 2005-му році ПАТ «Мапо-Бузуківський гранітний кар\'єр» було визнано кращим роботодавцем року серед промислових підприємств Черкаської області. До речі, ми збудували для трудівників кар\'єру три восьмиквартирні двоповерхові будинки. Як на моє глибоке переконання, люди, які трудяться на такому важкому виробництві як гранкар\'єр, повинні мати належні побутові умови. Підприємство й зараз утримує ці будинки, забезпечуючи їх належний стан.
– Пригадується, як одного разу високе начальство вирішило відвідати ваш кар\'єр для ознайомлення з його роботою. І один із цих відвідувачів тоді сказав: «Що це за робота – сама пилюка». На що ви відповіли: «Тільки гірник знає, як пахне камінь». Для вас ця робота, дійсно є професійним покликанням?
– Вона – моє життя. Мій батько працював у шахті, дід – ковалем у шахтарському депо. Тому я навіть не замислювався, яку професію обрати: закінчив гірничий факультет Київського політехнічного інституту, спеціалізація – технологія та комплексна механізація відкритих гірничих робіт. До граніту ж у мене особливе ставлення. В цьому камені ніби сконцентровано всю історію землі, її енергетику. До речі, граніт, за дослідженнями вчених, на планетах сонячної системи майже не зустрічається. Там є інші магматичні породи – габбро, базальт, норит, троктолит тощо, але – не цей надміцний камінь, який геологи називають, до речі, «візитівкою Землі».
На нашому підприємстві працює майже 120 фахівців. Більшість із них – все своє життя. І це не через пристойну зарплату (які були у нас фінансові труднощі, я вже розповідав), а через саму роботу з каменем, в якому є щось таке, що відповідає людській душі. Можливо – сама вічність. На всіх працівників МБГК – головного інженера Олександра Івановича Расіча, начальника гірничого цеху Миколу Борисовича Калашника, головного механіка Романа Олександровича Гордієнка та інших – я можу покластися. Це міцні характером люди, відповідальні й високопрофесійні фахівці, які віддані своїй справі.
– Гранкар\'єри – це основа діяльності передусім будівельної та автодорожньої галузей. Чи відчуваєте ви по обсягу і кількості замовлень, що зрушення на краще в цих секторах економіки відбуваються?
Наша компанія працює в сегменті «business-to-business», а це означає точність і оперативність виконання замовлення з нашого боку й так само вчасні та повні розрахунки за відвантажену продукцію з боку наших ділових партнерів. Рух продукції і коштів за неї вимагає дотримання взаємних зобов\'язань. І тоді це вигідно всім.
Слід сказати, що порівняно з минулими роками кількість замовлень почала зростати, а дисципліна проплат покращилася. А це свідчить про відновлення виробничої активності в будівельній та автодорожній галузях. Втім, ви й самі бачите, що наші розбиті вщент дороги почали капітально ремонтуватися і Уряд на це виділяє немалі кошти. Для всіх цих робіт, у тому числі й для зведення житлових споруд, потрібні щебінь різних фракцій, гранвідсіви. І ми цю продукцію виробляємо – високої якості й для будь-яких потреб замовників. Співпрацюємо в основному з підприємствами та організаціями, які діють у нашій області, – будівельними, дорожніми, заводами залізобетонних конструкцій тощо.
Так, за дев\'ять місяців цього року підприємство, порівняно з відповідним періодом минулого року, збільшило обсяги виробництва зі 170,8 тисячі кубометрів нерудних порід до 227,9 тисячі кубометрів. Передусім це стосується щебеню. На 135 відсотків зросла й реалізація нашої продукції. І хоча це ще далеко не ті показники, які мав кар\'єр наприкінці тих же 70-80-их років, коли в області будувалося все – дороги, школи, лікарні, житлові масиви тощо, і щоб забезпечити потреби області в нашій продукції, колектив працював у три зміни, та все ж відчувається, що будівельна і передусім автодорожня галузі починають активізувати свою діяльність. А це означає, що Черкащина відновлює свої економічні позиції. І це не може не радувати.
Ми ж своє підприємство розвиваємо постійно: розширюємо виробничі потужності для задоволення зростаючого попиту на нашу продукцію, покращуємо її якість, підвищуємо професійний рівень наших працівників, створюємо взаємовигідні й комфортні умови для співпраці з партнерами. У нас діє власна інжинірингова група, що дозволяє оперативно впроваджувати останні інноваційні й технологічні розробки у виробництво, працює атестована виробничо-технічна лабораторія, продукція компанії регулярно проходить державну сертифікацію. Особливу увагу підприємство приділяє мінімізації впливу виробництва на навколишнє середовище, що в умовах специфіки нашої роботи особливо важливо.
Ми – найефективніша компанія в галузі за витратами виробництва, та й взагалі праг¬немо бути на ринку нерудних матеріалів не просто конкурентоспроможними, а найкращими. І це не просто амбіції. Від того, як ми працюємо сьогодні, залежить, яким буде майбутнє у нашого підприємства, кожного його працівника, нашої області, держави в цілому.
– Ваше підприємство і ви як депутат обласної ради багато робите для населених пунктів Смілянського та Черкаського районів, покращення життя виборців, інтереси яких представляєте.
– ПАТ «Мало-Бузуківський гранітний кар\'єр» завжди було соціально орієнтованим підприємством, на яке навколишні села покладали великі надії. І наша підтримка сільських громад залишається незмінною.
Так, протягом минулого і цього року компанією було здійснено капітальний ремонт дороги в селі Бузуків. Ми облаштували і постійно обслуговуємо об\'їзну дорогу через село Вергуни, це стосується її поливу та ремонту. Для дитячих садків і шкіл сіл Степанки, Голов\'ятине, Запевки, Березняки, Тернівка, Сунки та інших були придбані меблі, обладнання, іграшки, зроблено ремонт у цих дошкільних та навчальних закладах.
За зверненнями сільських громад підприємство надало благодійну допомогу селам для розвитку їхніх інфраструктур: с.Вергуни – 100 тисяч гривень, с.Степанки – 75 тисяч гривень, с.Березняки –13 тисяч гривень. Благодійну допомогу отримали також села Голов\'ятине, Залевки, Санжариха, Мошни, Велика Яблунівка та інші.
10 тисяч гривень було виділено для ремонту приміщення центральної райлікарні ім.Софії Бобринської в Смілі. 108 тисяч гривень у цілому було надано громадянам на лікування, кожному – в залежності від важкості хвороби, соціального стану людини.
50 тисяч гривень благодійної допомоги передано військовим частинам, воїнам АТО, церковним парафіям, Червоному Хресту та благодійному фонду «Україна об\'єднана». А ще ми постійно надаємо спонсорську допомогу для проведення святкових заходів громаді села Малий Бузуків.
Взагалі перерахувати, скільки робить підприємство в соціальному плані, просто неможливо. Велику увагу ми приділяємо оздоровленню і відпочинку своїх працівників, покращенню умов їх праці. Сьогодні, приміром, середня зарплата на МБГК становить 4579 гривень, за рахунок підприємства, відбувається підготовка і перепідготовка кадрів, є соціальний пакет. Відтак і молодь йде до нас охоче.
Наскільки успішно, чесно і прозоро діє підприємство, видно по тому, як воно сплачує податки. ПАТ «Мало-Бузуківський гранітний кар\'єр» до бюджетів усіх рівнів минулого року перерахувало 6382 тисячі гривень, у тому числі до Пенсійного фонду 2124 тисячі гривень. А за 10 місяців цього року вже сплачено 5424 тисячі гривень податків і відповідно 1614 тисяч гривень до Пенсійного фонду.
Ми впевнені – майбутнє створюється нами сьогодні. І це стосується всього – економічного зростання, покращення життя людей, єдності суспільства, розквіту нашої держави України. Будемо відповідальними в праці, щедрими і відкритими душею – й усе нам вдасться.